Незважаючи на високий рівень розвитку сучасної стоматології, коли запалилася ясна вважається, що серед усіх патологій порожнини рота – це один із найпідступніших захворювань. Як його треба лікувати, скільки часу займає терапія та що за методи використовує стоматолог хорошої клініки, – розповіли фахівці передової стоматологічної мережі Києва, Люмідент.

Що може викликати запалення ясен

Запальний процес – це завжди реакція організму на подразник, симптом того, що м'яка тканина чимось пошкоджена чи вражена. Простіше кажучи, запалення – це захисний механізм, який вмикається, коли людині потрібне лікування.

Викликати запальний процес слизової оболонки та ясенної тканини можуть:

  • захворювання ясен (гінгівіт, пародонтит у хронічній чи гострій формі);

  • травма (механічне пошкодження, наприклад, неправильно встановленою коронкою);

  • інфекція, що потрапила в м'яку тканину (разом із зубним нальотом, підясенним каменем, через зуб у ряду, уражений карієсом);

  • алергія.

Залежно від того, що стало причиною запалення ясен, підбирається індивідуальне лікування. Тому так важливо провести діагностику у професійній стоматології, а не намагатися визначити, яка причина хвороби, і тим більше намагатися лікувати ротову порожнину самостійно народними методами.

Які симптоми вказують на захворювання ясен

По суті, запалення – це не захворювання, що вразило ротову порожнину, а саме симптом. До нього можуть додаватися інші ознаки, які треба враховувати, щоб зрозуміти, що за причина яка почала запалювати тканини, а який фактор додався, послабивши місцевий імунітет, і посиливши (прискоривши) патологічний процес.

Так, поспішити до лікаря клініки Люмідент варто, якщо ясна запалилася і до цього додався будь-який симптом з нижче перерахованих:

  • виникає пульсуючий біль;

  • при попаданні їжі на проблемне місце проявляється різка болючість або дискомфорт;

  • зубна щітка після чищення стає червоною від крові;

  • у складніших випадках захворювання може почати запалювати лімфатичні вузли, з'являється відчуття присутності в роті стороннього предмета (ясна сильно збільшується в розмірах), при тиску на щоку боляче.

Важливий момент: запальний процес у дітей відбувається значно швидше, ніж у дорослих. Якщо вже видно набряклість, слід поспішити до лікаря, а не випробовувати домашній спосіб допомоги.

Лікування запалення ясен відкладати не варто. Фото: пресслужба
Лікування запалення ясен відкладати не варто. Фото: пресслужба

Лікування запалення у сучасній стоматології

Лікування завжди залежить від результатів діагностики: стоматологу потрібна точна причина, що спричинила симптом. Той самий гінгівіт чи пародонтит потребують комплексної терапії, а іноді і серйозного втручання. Будь-який домашній метод може зменшити їх прояви, але виліковувати такі хвороби можна тільки в спеціалізованій клініці.

 Інша річ – прорізування зубів, алергічна реакція, проблемний зуб, довкола якого пішло запалення. У таких ситуаціях достатньо прибрати фактор, який почав запалювати ясна, щоб усі неприємні симптоми зійшли нанівець:

  • при прорізуванні зуба мудрості лікар рекомендує його видалення чи лікування;

  • якщо у дитини лізуть корінні зуби, і це причина запалених ясен, може застосовуватися щадна терапія (засіб, що полегшує стан), або радикальніший підхід (видалення молочних зубиків, які заважають);

  • алергічні реакції прибираются медикаментозно (лікар просто обробить ясна антисептиком і випише антигістамінний засіб);

  • проблемний зуб треба лікувати.

Передові технології, які допомагають покращити стан та вилікувати запалення

При гінгівіті, пародонтиті, хронічних травмах м'яких тканин та інших причинах, які спричинили запалення ясен, призначається комплексне лікування: медикаментозні препарати та процедури. Одним із безвідмовних методів покращення стану пацієнта сьогодні є плазмоліфтинг (унікальний спосіб терапії без операцій, профілактика ускладнень). Технологія застосовується в клініках Люмідента, оскільки зміцнює тканини, одночасно запускаючи природні процеси регенерації та захисту.

Інший ефективний підхід - вектор-терапія: апаратний метод знезараження та зміцнення оболонки, що вистилає порожнину рота, профілактика втрати зубів. У деяких випадках оптимальним рішенням буде сеанс озонування (стерилізація озоном, ефективний метод підтримки лікування).


Вам буде цікаво почитати на Ivona: