Під час активних бойових дій донорство крові набуло особливого значення, сьогодні – це посильний внесок людини в обороноздатність країни та допомогу у порятунку життів. Багато хто саме вперше вирішив здати кров саме під час широкомасштабного вторгнення, тому виникає багато запитань. На сайті Міністерства охорони здоров'я відповіли на найпопулярніші.

Чи потрібно проходити медогляд перед здаванням крові?

Ні, донор проходить медогляд безпосередньо перед здаванням крові у центрі.

Чи потрібно приносити довідки в день здачі крові?

Ні, донору треба взяти із собою лише паспорт громадянина України, решта документів оформляється на місці.

Чи потрібно наперед здавати кров на аналізи?

Ні, всі необхідні аналізи проведуть безпосередньо у день здавання крові. Показники гемоглобіну та групу крові скажуть відразу після здачі крові, а про наявність інфекцій можна дізнатися через тиждень.

Чому можуть не допустити до здачі крові?

Причин може бути кілька. У деяких донорів може бути підвищений тиск у день здачі крові через хвилювання, низька маса тіла (до 50 кг), слабкий зір (менше -6), неправильне харчування, перенесене нещодавно на ГРВІ, зроблене менше року тому тату, прийом медпрепаратів. Для довічного відведення від донорства можуть бути такі причини: СНІД, сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, ехінококоз, токсоплазмоз, бронхіальна астма, злоякісні новоутворення, хвороби крові тощо.

Як дізнатися, чи має донор хронічні захворювання несумісні з донорством крові?

З більшістю хронічних захворювань можна здавати кров. Головне, під час огляду повідомте лікаря про свої захворювання і він ухвалить рішення про (не)допуск до крові.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: