Через постійні обстріли українських міст енергетична система перебуває в поганому стані, часто відключають світло не лише приватним споживачам, а й у громадських місцях, на вулицях, не працюють світлофори. У зв'язку з цим почастішали ДТП. Якщо ви стали свідком ДТП, важливо знати, як допомогти постраждалим та що в якій послідовності робити.

Що робити, якщо ви стали свідком ДТП?

  1. Переконайтеся у відсутності небезпеки.
  2. Викличте екстрену медичну допомогу за номером 103.
  3. Підійшовши до постраждалого голосно запитайте (наприклад: «Ви мене чуєте?»). Якщо постраждалий відповів, то він у свідомості, його дихальні шляхи прохідні.
  4. Якщо постраждалий у свідомості, скажіть, що викликали допомогу і запитайте, що його турбує зараз.
  5. Якщо постраждалий непритомний, варто з'ясувати, чи є дихання, і критична кровотеча. Якщо сильна кровотеча, її варто зупинити (як — інформація за посиланням), а потім приступати до наступних дій.
  6. Якщо у потерпілого немає дихання – проведіть серцево-легеневу реанімацію.
  7. Якщо постраждалий непритомний, але є ознаки життя, зафіксуйте його у стабільному положенні.
  8. Варто пам'ятати, що потерпілі в ДТП найчастіше гинуть через сильні кровотечі та непрохідність дихальних шляхів, тому варто сконцентруватися на цих показниках.
  9. Також важливо, щоби постраждалий не втратив тепло, до приїзду бригади невідкладної допомоги. Тому потрібно накрити постраждалого ковдрою або перекласти на ковдру, якщо він лежить на холодному.
  10. Проводити потерпілого варто лише якщо ви впевнені у своїх силах, важливо йому не нашкодити.
  11. Якщо стан потерпілого погіршився, викличте швидку вдруге.

Вам буде цікаво почитати на Ivona: