У понеділок, 12 грудня 2022 року, православні християни вшановують пам'ять мученика Парамона Віфінського.

Читайте також: Прорив року: ТОП-10 акторів, які досягли популярності у 2022

У народі свято називають Парамонів день або Парамон Зимовказівник.

Що не можна робити на Парамонів день 12 грудня 2022 року?

  • лінуватися
  • сперечатися
  • ворожити.

Прикмети на Парамонів день 12 грудня 2022

Погода у народі була традиційно приводом для занепокоєння. Тому існувало безліч прикмет, які допомагали з'ясувати, якою ж буде зима. Парамон Зимовказівник мав передбачити погоду якщо не на весь грудень, то хоча б до Миколая Зимового. Люди вірили: якщо на Парамонів день світанок був червоним — залишок грудня буде сонячним і тихим, а якщо захід сонця — чекайте завірюху та сильні вітри. Сніг цього дня був хорошою прикметою, яка обіцяє хороший урожай.

Читайте також: Єфросиніна вперше розповіла про вечірку Горбунова, на якій мало не загинула

Парамон Зимовказівник — один з тих рідкісних днів, коли брати щось у борг не тільки можна, а й потрібно: вважалося, що цей нехитрий обряд принесе ситість і достаток тому, хто позичає, і тому, хто дає в борг.

Крім того, на Парамона прибирали сніг із дахів житлових та господарських споруд. Робити це потрібно було обов'язково віником і мітлою: лопата може покрівлю пошкодити, а віник давно вважався оберегом від злих духів.

В енергетичному плані Парамон Зимопокажчик вважався складним днем, тому ворожіння було під забороною. А ось у ніч на Андрія (13 грудня) у кожному будинку починалась справжня магія.

Інші свята 12 грудня 2022

  • Міжнародний день «Хеві-метал»
  • День працівників роздрібної торгівлі
  • Міжнародний день нейтралітету
  • Міжнародний день загального охоплення послугами охорони здоров'я, День ВНЗ

Читайте також: Зіркові пари світового шоубізнесу, які у 2022 році стали батьками

Іменини 12 грудня

За православним календарем іменини відзначають Валеріан (здоровий), Данило (Бог — суд мій), Денис (присвячений Діонісу), Іван (благодать Божа), Микола (перемагає народ), Парамон (вірний, надійний) та Сергій (благородний).

За католицьким — Олександра (захисниця), Олександр (захисник), Іванна (благодать Божа), Жанна (Богом дана), Конрад (хоробрий збір), Хома (близнюк) та Франциска (французька).


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: