Різдвяний піст триває сорок днів. Починається він 15-го / 28 листопада і закінчується в ніч під Різдво 24 грудня / 6 січня.

Згідно зі Статутом у пост не належить їсти м'яса. Рибу можна їсти по неділях і суботах, у день Введення Божої Матері до Храму (21 листопада/4 грудня) і по вівторках і четвергах у дні святого, що прославляється; а в понеділок, середу та п'ятницю - лише в тому випадку, якщо покладається у цей день всеношна, наприклад - у престольне свято. Якщо в які дні немає особливого свята, то треба готувати їжу на олії у вівторок і четвер, і без неї у понеділок, середу та п'ятницю.

Читайте також: ТОП-6 знаков зодиака, которые обожают Рождество

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до давніх часів християнства. Вже із четвертого століття св. Амвросій Медіодаланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У п'ятому столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

Спочатку Різдвяний піст тривав у одних християн сім днів, в інших – трохи більше. На соборі 1166 року колишньому за константинопольського патріарха Лука і візантійського імператора Мануїла всім християнам було належало зберігати піст перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Читайте також: ТОП-5 киноновинок про Новый год и Рождество: трейлеры

Різдвяний піст - останній багатоденний піст у році. Він починається 15 (28 – за новим стилем) листопада і триває до 25 грудня (7 січня), триває сорок днів і тому іменується в Церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст.

Різдвяний піст – зимовий піст, він служить для нас до освячення останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом та приготуванням до святкування Різдва Христового. За словами Лева Великого, Різдвяний піст є жертвою Богу за зібрані плоди.

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти Сина Божого, що з'явився у світ.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: