Гумор — це здатність помічати в різних ситуаціях кумедні, комічні сторони. Це допомагає зняти напругу та знизити рівень стресу. Психологиня Наталя Підлісна розповіла, чи можна розвинути почуття гумору тим, хто його не має та дала поради, як навчитися жартувати.

Експертка каналу «Дом» пояснює: гумор — це інтелектуальна здатність помічати в явищах їх комічні, кумедні сторони. Почуття гумору пов'язане з умінням виявляти якісь розбіжності. Гумор часто будується на порушенні табу або грає на стереотипах.

«Психологічні дослідження показують, що гумористичні стимули викликають посилення позитивних емоцій. У людей покращується настрій. Це доведено під час сканування мозку. Такі дослідження свідчать про те, що гумор дає мозку такий самий стимул, який ми отримуємо коли займаємося сексом, або їмо улюблену їжу. Це біохімія. Психологічні функції гумору під час скрути та стресів можна розділити на три категорії. Перша — бажання радості. Друга — це соціальні вигоди, бажання завоювати увагу людини або впливати на неї. Третє — це просто зняття напруги», – коментує психологиня Наталя Підлісна у програмі «Ранок Вдома».

Виявляється, що навіть люди, які не мають почуття гумору, можуть ним опанувати. Наталя Підлісна дала прості поради, як розвинути чи покращити власне почуття гумору:

  • Позбутися комплексів. Людина без комплексів може жартувати на будь-яку тему.
  • Розвивати інтелект, адже гумор — це математична формула.
  • Знайти людей, які мають більш розвинене почуття гумору, ніж у вас, і якомога частіше спілкуватися з ними.
  • Звернутися до психолога. Якщо ви соромитесь своїх емоцій, то треба це пропрацювати.
  • Навчитися поважати людей. Бо гумор — це тонка грань між зухвалістю і повагою до людей. Ваші жарти не повинні примушувати людей соромитися чи відчувати якусь напругу або страх.
  • Навчитися жартувати над собою.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: