Робота називається «Вінок» і виглядає як фігура жінки, що ширяє на висоті кількох метрів, зроблена з оцинкованої сітки-рабиці. Автор скульптури – чеська художниця Вероніка Псоткова, ось як коментує свою роботу:

«Вінок – традиційний український головний убір. Звичай в'язати декоративні вінки походить від язичницьких часів. Вони мали магічне значення та відігравали роль атрибуту приходу літа та свята Івана Купали, а поступово набули значення шанування Матері-Землі».

Фото: vinegret.cz
Фото: vinegret.cz

Вінок давно став символом української нації. Його популярність у сучасній Україні зросла після подій 2014 року. Здавна український вінок мав сонячну символіку. Дівчина з вінком уособлювала сонце, що сходить. Це також символ слави, перемоги, щастя, успіху, миру, цнотливості, молодості та жіночності».

Новина набула особливого резонансу після публікації у твіттері голови колегії некомерційної організації «Пам'ять народу» Яна Добровського:

«Над празькою вулицею Dlouhá тепер підноситься ця магічна скульптура авторства Вероніки Псоткової. Вона називається «Вінок» — це вінок, що сяє як сонце у волоссі українських дівчат, це культурний символ українського народу. Слава Україні!».

Фото: vinegret.cz
Фото: vinegret.cz


Більше останніх новин Ви можете знайти на порталі новини Укрнет.