Головна особливість жирної шкіри — інтенсивна робота сальних залоз, яка визначає як проблеми, так і переваги типу. Надмірне вироблення себуму найчастіше зумовлене генетикою. Але це не означає, що треба змиритись і нічого не робити. Стан та ступінь жирності шкіри змінюються залежно від внутрішніх та зовнішніх чинників, а правильний догляд допомагає контролювати ці процеси.
Проблеми жирної шкіри

Вирізняють п’ять основних проблем:

  • неестетичний сальний блиск;
  • чорні цятки у Т-зоні;
  • розширені пори;
  • тьмяний, сірий колір обличчя;
  • запалення та висипи.

Найактивніша фаза припадає на 15–25 років. У цей період сальні залози посилено працюють, через що обличчя постійно блищить, пори забиваються, виникають вугрі та навіть акне.

У жирної шкіри є і плюси. Завдяки надлишку себуму вона краще протистоїть морозу, ультрафіолету, вітру та іншим зовнішнім подразникам. Порівняно з іншими типами жирна шкіра витриваліша, еластичніша та старіє пізніше.

У якому стані буває жирна шкіра

Пошкоджений бар’єр. Стягнутість, подразнення, почервоніння, підвищена чутливість — усе це може відчувати жирна шкіра за порушень гідроліпідної мантії. Вона має вигляд сухої. Такій шкірі терміново необхідні цераміди для відновлення захисного бар’єру.

Зневодненість. Як би парадоксально не звучало, але жирна шкіра буває зневодненою. Вона втрачає пружність, стає в’ялою та стягнутою, з’являються заломи та зморшки, лущення. За блиском та комедонами у Т-зоні на щоках шкіра може бути матовою. Схоже на комбінований тип, але ні. Це жирна шкіра із гострим дефіцитом вологи.

Сильна схильність до запалень. Основне завдання жирної шкіри — не стати проблемною. Надмірне вироблення себуму та потовщення рогового шару призводять до появи сальних пробок, комедонів та акне. Важливо розуміти: жирна шкіра не завжди є проблемною. Правильно дібраний догляд запобігає розвитку серйозних запалень. Чудовий варіант комплексного піклування — засоби La Roche-Posay на EVA. Зважайте на те, що тяжкі форми акне вимагають втручання лікаря. Не намагайтеся все вирішити самостійно!

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Важливість правильного догляду

Для кожного типу шкіри потрібно підбирати відповідний догляд. Продукти для жирної шкіри повинні виконувати три функції:

  • регулювати секрецію себуму та матувати;
  • знімати та запобігати запаленням;
  • покращувати рельєф шкіри та відкривати пори для полегшення відтоку себуму.

Рекомендовані компоненти у складах засобів:

  • протизапальні: рослинні екстракти, алантоїн, пантенол, олія чайного дерева;
  • себорегулювальні: азелаїнова та саліцилова кислоти;
  • адсорбувальні: цинк, біла глина, перліт, кремній;
  • зволожувальні: амінокислоти, пептиди, гіалуронова кислота, сечовина, гліцерин, екстракти водоростей;
  • відлущувальні: ензими, AHA-кислоти.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Жирна шкіра не завжди прихильна до гліколевої кислоти. По можливості відмовтеся від продуктів із нею або використовуйте акуратно, уважно відстежуючи реакцію шкіри.

Що необхідно у догляді за жирною шкірою:

  • очищення змивними засобами не частіше двох разів на день, щоб не пересушувати шкіру;
  • тонізування з ефектом заспокоєння та себорегуляції (екстракти алое та гамамелісу, кислоти для м’якого шліфування);
  • відлущування скрабами та пілінгами для видалення змертвілих клітин, які закупорюють пори разом із себумом та спричиняють появу різнотипних комедонів;
  • використання масок на основі натуральної глини для глибокого очищення, звуження пор та усунення жирного блиску;
  • зволоження для нормалізації гідробалансу та зниження секреції себуму.

Догляд має бути легким, некомедогенним, на водній основі. Обирайте гелі, нежирні флюїди та емульсії, матувальні денні креми, а для макіяжу — тональні засоби та пудри з матувальним ефектом.

Влітку уникайте продуктів з оліями та силіконами, інакше заб’єте пори. Взимку, якщо потребує шкіра, використовуйте щільні засоби, але без чистих олій, які можуть спричинити запалення.

Табу в догляді за жирною шкірою: мило, агресивні сульфати, жорсткі скраби, гаряча вода — усе це травмує шкіру та змушує сальні залози працювати сильніше. Не перетримуйте глиняні маски й відмовтеся від спиртовмісних продуктів.

Жирність шкіри може підвищуватися у перехідному віці, перед менструаціями та в період менопаузи. За такого типу шкіри сальні залози мають високу чутливість до тестостерону, який стимулює їхню роботу. Під час гормональної перебудови це особливо помітно.

Також на інтенсивність секреції себуму впливає пора року (активна фаза — літо) та спосіб життя. Поганий сон, стрес, нездоровий раціон — вороги для жирної шкіри. Крім правильного догляду намагайтеся висипатися, не зловживайте солодкою, борошняною, смаженою та жирною їжею. Допомагайте шкірі бути принадною та здоровою!