Читайте також: 5 найпоширеніших помилок у літньому догляді за шкірою

Потничка завдає чимало проблем малюкам. Болить, свербить, пече. Через що дитина може плакати ніч безперервно.

Яка буває пітниця у дітей

Червона

Найчастіше вона з'являється в колінних та ліктьових згинах, у пахвинних складочках, на шиї. Виглядає як яскраво-червоні припухлі плями з глянсовою поверхнею. Вони доставляють дитині масу неприємних відчуттів: ці плями досить болючі, сверблять, не дають малюкові спокійно грати і відпочивати. Дитина стає примхливою, без кінця плаче. Що не дивно, адже його шкіра начебто «розжарена».

Кристалічна

На відміну від червоної, вона не в шкірних складках. Найчастіше розсип кристалічної пітниці можна побачити на щічках карапуза, на верхній частині спинки, на грудях. «Кристали» являють собою прищики-бульбашки, наповнені прозорою рідиною. І вони доставляють малюкові масу проблем: сильно сверблять і болять.

Найчастіше висипи кристалічної пітниці зустрічаються на верхній частині тіла малюка або його обличчі
Найчастіше висипи кристалічної пітниці зустрічаються на верхній частині тіла малюка або його обличчі

Глибока пітниця

На щастя, вона зустрічається набагато рідше, ніж червона чи кристалічна. Це вузликові висипання, що знаходяться у глибоких шарах шкірних покривів, і викликають інтенсивне відчуття печіння.

Як не допустити появи пітниці

  1. Чи не перегрівайте. У дітей система терморегуляції дуже недосконала. Їм дуже легко як переохолодитись, так і перегрітися. Тому дуже важливо одягати їх так, щоби було ні холодно, ні спекотно. Потниця саме найчастіше виникає саме як реакція на перегрів. Ось уявіть свої відчуття у 30-градусну спеку, коли ви ходите з товстою прокладкою та у щільному трикотажі. Адже малюків деякі мами навіть у спеку одягають у підгузки. Якщо ще цей підгузок вчасно не змінити, пітниця гарантована.

Щоб не було пітниці, не перегрівайте малюка
Щоб не було пітниці, не перегрівайте малюка

Тому перше і головне правило профілактики виникнення пітниці – не перегрівати дитину. Відмовтеся по можливості у спеку від підгузків. Використовуйте «бабусин» метод – робіть «підгузник» із пелюшок. Або взагалі викладайте голенького малюка на вологовбируючу пелюшку. Нехай його шкіра дихає. Тільки зверху на таку пелюшку покладіть бавовняну, тому що на контакт із синтетикою шкіра малюка може відреагувати пітницею.

2. Змінюйте вчасно підгузки. Якщо не уявляєте собі можливим життя без підгузків, тоді стежте, щоб вчасно їх змінювати. Справа в тому, що при контакті калу з сечею утворюється аміак. У поєднанні з ферментами калу (протеазою та ліпазою) виходить дуже агресивна суміш. Не піддавайте крихітку таким випробуванням.

3. Найчастіше купайте. Щоденні купання повинні бути для вас нормою, коли малюк здоровий. Але якщо його мучить пітниця, купання може бути 2, 3 і навіть 4 на день. Можна «ополоснути» малявку у звичайній водопровідній воді звичної температури. Або додати до неї настій трав: череди, ромашки (3 столові ложки на півлітра окропу). Ці трави мають підсушуючу дію і благотворно впливають на шкіру. Після одужання настрою трав не використовуйте.

4. Застосовуйте присипку або спеціальний крем від пітнички у новонароджених. На відміну від звичайного дитячого крему або олії, засоби від пітниці мають полегшену структуру і не створюють плівку на поверхні шкіри, під якою процес запалення розвиватиметься швидше. Присипка також не перешкоджає доступу повітря та добре вбирає вологу. Нанесіть її на руки, а потім змастіть уражені ділянки шкіри.

5. Відмовтеся від синтетичного одягу. Вона не пропускає повітря, через що малюк активніше потіє.

Сама по собі пітниця безпечна (за винятком випадків, коли приєднується інфекція), але сам факт її появи є гучним сигналом про те, що правила догляду за малюком порушені і потребують термінового коригування.

Якщо пітничка є, частіше купайте маленького
Якщо пітничка є, частіше купайте маленького

Як лікувати пітничку у малюка

Щоб позбавити малюка висипки, використовуйте якісні засоби для догляду за дитячою шкірою з ультрам'якою формулою і без ароматів. Проконсультувавшись із педіатром, купайте немовля у відварі череди або ванні з двома столовими ложками харчової соди. Обтерши дитину, дайте їй полежати кілька хвилин голеньким. Одягніть легше, а повітряні ванни повторюйте 5-6 разів на день.

Коли пітничка стає небезпечною

У запущених випадках легка висипка ущільнюється в червоні вузлики, заповнені каламутною рідиною. Навколо вузликів, що поступово зливаються, утворюється запалений віночок. Прищики швидко лопаються, але в їх місці утворюються мокнучі осередки, якими може проникнути інфекція. Тому не залишайте пітничку без уваги.

Нерідко пітниця та попрілості виникають на тлі підвищеної пітливості дитини. Малюк заплакав чи пожвавився — і одразу вкрився бісеринками поту з кислуватим запахом? Сорочка на крихітці волога від поту, але ви впевнені, що факту перегрівання не було? Покажіть малютку педіатру - надмірна пітливість може бути симптомом рахіту.

Вам буде цікаво почитати:

Алегічний дерматит у немовляти: що робити

Висипання на шкірі у дітей: що потрібно знати