Форма хурми залежить від її сорту, і буває сферичної та шлункової, плоскої або незграбної. Кольори варіюються від жовто-жовтогарячого до темно-жовтогарячого-червоного. Вага теж може бути різною – від кількох десятків грамів до півкілограма. Фрукт їстівний цілком, крім насіння і чашечки. Незрілі фрукти та плоди деяких сортів хурми відрізняються неприємною в'язкістю та терпкістю.

Читайте також: Удивительно вкусное сочетание: салат с хурмой и авокадо

Родом хурма з Китаю. Сьогодні зростає в Італії, Іспанії, Ізраїлі та на Кавказі. У нашій країні цей фрукт називається хурма/корольок, в Європі – які/шарон/персимон. Звичайна хурма втрачає терпкий присмак тільки після повного дозрівання, коли її м'якоть набуває желеподібної консистенції.

Хурма
Хурма
pixabay.com

Корольки – це група сортів хурми. Хурма розвивається з жіночої квітки, а корольок – із чоловічої. У корольків, як правило, відсутній в'яжучий смак, вони темно-жовтогарячого кольору з коричневою м'якоттю (за що його ще називають шоколадним). Але бувають і світлі зеленувато-жовті тугі плоди. Втім, навіть відомий всім сорт корольок може бути різним. Якщо сталося запилення і утворилося насіння, то дозріває коричневий король – міцний, солодкий і смачний. А не було запилення – на світло з'являється яскраво-оранжевий плід з в'язкою м'якоттю.

Корольок
Корольок
pixabay.com

Поява цього шлюбу пов'язана з проблемами запилення, які виникають із різних (погодних) причин. Такі плоди ніколи не стануть смачними та м'якими. Причому від терміну дозрівання смак їх уже не залежить: терпкими можуть бути і ранньостиглі, і середньостиглі, і пізньостиглі сорти. Плоди шоколадної хурми, зняті недостиглими, коли вони ще тверді, через кілька днів набувають коричневого кольору і стають м'якшими. Для цього їх потрібно покласти на кілька днів у тепле, захищене місце, але не на сонце.

Фрукт шарон – це гібрид японської хурми з яблуком. На відміну від свого родича з Азії, він містить менше в'яжучої кислоти, тому на смак приємніший. У ньому також відсутні кісточки. У шарона тонка блискуча шкірка і тверда м'якоть, як у яблука. І їсти його можна, як яблуко – просто кусати. За смаком шарон нагадує айву, яблуко та абрикос. Дозріваючи в жовтні, цей фрукт довго не втрачає своїх смакових якостей, причому чим більше він знаходиться на холоді та морозі, тим солодше стає.

Шарон
Шарон
pixabay.com

В Ізраїлі шаронами називають хурму, якою дозволяють дозрівати на дереві лише до середнього стиглості. Щоб такі шарони дозріли, їх укладають у картонну коробку разом із стиглими бананами – і приблизно через добу хурма стає яскраво-оранжевою.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: