В Украине много русскоязычных людей, в том числе знаменитостей. Несмотря на то, что многие звезды родились и жили всю жизнь в Украине, владеют украинским языком не все. В нашей подборке украинские звезды, которые всю жизнь разговаривали на российском языке, но после вторжения российский войск на территорию Украины и кровавой войны, которую они устроили против украинского народа, они решили перейти на украинский язык полностью. 

Алексей Дурнев

Украинский телеведущий родился и вырос в Мариуполе. Его семья русскоязычная и он с детства говорил на этом языке и никто его за это не оскорблял. На днях он сообщил, что будет стараться полностью перейти на украинский и призвал других русскоязычных украинцев сделать также. 

«Шановні, українська мова крута! Зараз багато хто почав говорити українською. Я також намагаюсь. І я помітив, що люди, котрі перейшли на українську трохи раніше за інших, дуже ретельно виправлять помилки. «Це ти кажеш невірно». «Тут слід використовувати інше слово». «Русизм». «Оце в тебе акцент». І це дуже збиває весь настрій. Ти хочеш практикуватися, вчитися, розмовляти солов’їною, а тобі тичуть палицею в ребро. Будь ласка, не робіть так. Хай будуть ті помилки, вони з часом зникнуть. В нас взагалі півкраїни розмовляють суржиком, з якої хочеш мови слова міксуються – і нічого. Критика руйнує бажання. Люди починають соромитися, не вірити в себе, думати, що в них погано виходить. А це найгірше, що може бути на шляху навчання. Підтримуйте тих, хто хоче бути ближчими до рідної культури. Зараз саме час демонструвати згуртованість. Згадайте іноземців, які радісно хвалять вашу англійську закордоном, навіть якщо ви забули, як перекласти слово "серветки" і на пальцях показуєте офіціантові, що вам треба. Будьте добрішими. А всіх російськомовних українців я закликаю хоча б спробувати перейти на українську мову у побуті. Нічого такого страшного в цьому нема. Якщо ви будете читати українські книжки, дивитися кіно, слухати українську музику, воно потроху-потроху піде. Помилок буде все менше, вам буде все комфортніше.», – написал в своем Instagram Алексей.

Екатерина Павлик

Молодая жена певца Виктора Павлика родилась в Днепре. Свой блог в Instagram она вела на русском языке и повседневно на нем общалась, в то же время как муж Виктор – на украинском. Однажды Екатерина начала писать на украинском языке, и пишет до сих пор: 

Моя Україна!

Мила, кохана, ніжна, чарівна
В серці моєму тільки ти одна
На усі світи - рідна тільки ти

І через сумнів, як через біду
Наше кохання я переведу
Через все життя, наші почуття

Анна Тринчер

Украинская актриса и певица родилась и росла в Киеве среди русскоговорящего окружения, поэтому свой блог тоже вела по-русски. Сейчас девушка пытается полностью перейти на украинский язык и популяризирует его среди подписчиков, которых у нее почти 2 миллиона.

Я приняла решение постепенно переходить на украинский язык. Такой вот отклик моей души. Я начала читать книги на украинском, с некоторыми друзьями полностью общаться на украинском, слушаю украинскую речь и я думаю, что у меня все выйдет с вашей поддержкой, - написала в своем блоге Анна.

Татьяна Парфильева

Лучшая инстаграм-блогерша 2021 года в Украине Татьяна Парфильева родилась в Житомирской области, но большую часть своей жизни говорила и вела блог на российском языке. Сейчас она поняла, что настало время изменить свое произношения и перейти на государственный язык. 

Не будет более подходящего момента, НІЖ ЗАРАЗ. Мене звати Таня. Мені 27 і я більшу частину свого життя розмовляла та вела блог російською. В Україні це завжди було нормою на питання «как дела?» відповісти «та все чудово, а ти як?». Люди, розмовляючи на різних мовах, завжди прекрасно розуміли один одного. Ніколи не було реального пригнічення російськомовних. Принаймні, я та мої знайомі його не зустрічали. Проте зараз перехід на українську мову у блозі демонструє мою позицію. Це не означає, що я відразу забуду російські слова, чи принципово відмовляюсь від її використання, зрозумійте правильно. Ми все ж продовжуємо жити у вільній країні, де кожен має право робити свій вибір. Та особисто я свій роблю в сторону популяризації української мови. Відтепер мої пости та сторіс все частіше будуть українською. Вона дивовижна, – написала Татьяна.

Дарья Квиткова

Победительница шоу «Холостяк» Дария Квиткова, которая завоевала сердце Никиты Добрынина, родилась в Киеве, где всегда разговаривала на русском языке. Сейчас девушка пытается как можно больше «вливать» в Instagram -блог украинский язык.

Дария Квиткова
Дария Квиткова
instagram.com/kvittkova


Вам будет интересно почитать на Ivona: