Діти, як губка, всотують все, що відбувається поряд з ними. На жаль, емоційний стан українських батьків через війну в Україну не можна назвати стабільним. Страх за сьогодення, тривога за майбутнє, жаль за минулим - ці емоції вирують не тільки в наших душах, але й в душах дітей. Адже вони дзеркалять дорослих. У однієї дитини це може призвести до істерик, невиправданої агресій, а у іншої – до нічних жахіть.

Не потрібно ігнорувати цей стан і сподіватися на те, що він сам минеться. Потрібно допомогти дитині правильно впоратися з цією ситуацію. Так ви збережете її психіку здоровою, а ваші стосунки з дитиною будуть ще міцнішими. Адже вона буде бачити, що в складній ситуації мама чи тато поруч, вони не знецінюють її проблему, а, навпаки, допомагають впоратися з нею.

Відома дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз на своїй сторінці у фейсбуці розповіла, як потрібно правильно діяти, якщо дитині наснилося жахіття та вона кричить уві сні.

Яскрава дитяча фантазія іноді може малювати дійсно жахливі картинки/фото freepik.com
Яскрава дитяча фантазія іноді може малювати дійсно жахливі картинки/фото freepik.com

Що робити, коли дитина кричить уві сні

1. Під час сну, коли дитина із закритими очима, не потрібно торкатись її чи обіймати. Якщо їй сниться, що хтось її переслідує, чи вона намагається вивільниться із небезпечного простору, це може призвести до неочікуваної реакції. 

2. Сідаємо поруч, називаємо дитину на ім'я і промовляємо: "Ти спиш. Тобі наснився страшний сон. Це сон. Я твоя мама. Ти зараз прокинешся і я тебе обійму. Ми в безпеці".

3. Коли дитина відкрила очі, звертаємося до неї ім'я: "Подивись на мене. Ти мене бачиш? Кивни головою. Ти прокинувся? Як твоє ім'я? А як мене звуть? А твою кішку/собаку? Тобі наснився страшний сон. Зараз ти прокинувся. Все добре. Ми в безпеці. Стисни мою руку сильно-сильно.  Можна тебе обійняти?" Обіймаємо, трохи гойдаємо, можно тихесенько співати колискову. 

4. Запропонуйте дитині відігнати страшні сни. Нам потрібно, щоб дитина сама змогла зробити дію. «Давай ми плескатимемо в долоні (один раз) і сон піде в країну снів, а ми в реальності. Чи ми відштовкнемо, чи бризнемо пульверизатором (навіть, уявним) - спреєм від монстрів. Чи подуємо (сни - як туман, можуть розвіятися від дихання). Чи - "сон, знай своє місце". 
Закріплюємо словами: «Ти впорався, дивись, ти сам все подолав». 

Щоб у дитини були міцніші нерви, частіше обіймайте її/фото freepik.com
Щоб у дитини були міцніші нерви, частіше обіймайте її/фото freepik.com

5. Вночі, якщо сама дитина не розповідає, що наснилося, не провокуємо її. Якщо розповідає, кажемо, що це був страшний сон. «Це відбувалося уві сні, все минуло. Ти в безпеці».

6. Якщо дитина розповідає про ворогів, чи що не могла вибратися,чи що поруч були снаряди - можна ворогів розвіяти в прах, уявити, що вибралися, над собою світовий щит. Нам треба завершити процес. 

Не варто дозволяти дітям дивитися мультики або кіно безпосереднью перед сном/фото freepik.com
Не варто дозволяти дітям дивитися мультики або кіно безпосереднью перед сном/фото freepik.com

7. В спокійний час разом з дітьми можна співати улюблену пісню і домовитись, що ця пісня буде вашим паролем - нагадуванням про безпеку. Її можна співати, коли у дитини температура, коли істерика чи проблеми зі сном.

Вам буде також цікаво прочитати:

Шесть типов детских истерик, которые могут свести с ума

Детский невроз во время войны: как помочь ребенку

Почему не стоит врать ребенку о войне: отвечает психолог