Група київських креативників та комунікаційників подала офіційні заявки та звернення до найвідоміших у світі академічних словників англійської, які стежать за належним поповненням мови актуальними словами — Оксфордського та Кембридзького. Українці просять їх внести «рашизм», щоб ввести це слово до офіційного вжитку по всьому світу. Інформаційну кампанію назвали #BrandNewFascism (укр: новий фашизм), а приєднатися до неї може кожен охочий, використовуючи хештеги #BrandNewFascism #Rashism #Ruscism.

Слово «рашизм» зараз вживають українські журналісти, телеведучі та лідери думок. Його використовує у своїх промовах й український президент Володимир Зеленський. Більш того — його починають пояснювати для своєї аудиторії іноземні авторитетні ЗМІ, серед яких New York Times зі статтею відомого історика Тімоті Снайдера. До ініціативи #BrandNewFascism приєднуються також українські інфлюенсери та блогери. Напередодні Дня перемоги над нацизмом, українські лідери думок вийшли на площі та вулиці Свободи з імпровізованими плакатами та слоганами “Рашизм — фашизм ХХІ століття”, щоб нагадати світу, що фашизм не переможено, він переродився у рашизм. А нація, яка підтримує геноцид українців, не має права святкувати День перемоги.

Безліч українських та закордонних експертів писали про появу так званого “російського фашизму” ще з початку війни росії проти України 2014 року і вже тоді почали вживати термін “рашизм”. Але після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року питання окремої назви для сучасного російського політичного режиму актуалізувалося та почало жваво обговорюватися у медіа, блогах і соціальних мережах. Нещодавно також було створено сторінку, присвячену рашизму, на Wikipedia — більше ніж 24 мовами та з великою кількістю посилань. 

«Зараз ми, українці, пропонуємо внести до офіційних словників англійської мови, яка є головною мовою інтернаціонального спілкування, слово «рашизм» (eng: rashism or ruscism), щоб називати ідеологію та владний російський режим, що розпочав війну та здійснював воєнні злочини в Україні, Грузії, Чечні та Сирії, — кажуть активісти, — В останні роки найбільшою гордістю росії є перемога над фашизмом і нацизмом у Другій світовій війні. Більш того — статус переможця є для російської влади фундаментом її самолегітимізації та самоповаги. Але сьогодні все свідчить про те, що росія XXI сторіччя за своєю ідеологією та методами ведення війни є реінкарнацією фашизму, який переродився у вигляді «рашизму».

Подібні листи організатори кампанії відправлять і до українських інститутів та найбільших світових спілок журналістів: «Саме кореспонденти вирішують, як саме описати події, що їх зараз вони транслюють з нашої країни на весь світ, та які для цього підібрати слова, що є коректним визначенням, а що — ні. Тож ми вважаємо, що почати активно вживати цей термін мають іноземні медіа, розповідаючи про конкретні прояви російського фашизму своїм читачам і підписникам, щоб усі мали чітке розуміння масштабу цього явища».


Вам будет интересно почитать на Ivona: