На сьогодні в Україні не лишилося жодної людини яка б не зіштовхнулась із травматичним досвідом. Проте не всі з нас мають знання як тому зарадити. Адже якщо нічого не робити – травматичний досвід накопичується, стан людини погіршується, що своєю чергою призводить до руйнування соціальних зав’язків, зменшення стресостійкості та мотивації та, як наслідок, до посттравматичного розладу.  Чим довше людина зволікає з осмисленням власного досвіду, тим складніше їй наважитись звернутись по допомогу. Важливо, щоб поруч був той, хто помітить пригніченість та допоможе, адже чим більше незасвоєного досвіду, тим більше у людини внутрішньої тривоги, відчуття небезпеки та здатності піклуватись про себе. 


Усі психологічні проблеми - це наслідки неосмисленого досвіду 


Дослідження показують, що наразі 57% українців – у зоні ризику розвитку посттравматичного стресового розладу.  Це люди, які пережили сильний страх, загрозу життю, крах життєвих планів, поранення, бачили вибухи, руйнування, втратили близьку людину або були свідками травматичних подій. 23% – відчувають необхідність звернутися по допомогу, і лише 3% – звертаються до психологів. 

Фото: Роман Єременко
Фото: Роман Єременко

Аби полегшити стан людини з травматичним досвідом варто не лише залишатись небайдужим, а й знати покроковий алгоритм профілактичної допомоги. Часом кожен з нас може розгубитись та не знати як саме показати іншому, що він у безпеці та прийнятий таким, яким є. Саме на цьому неодноразово наголошують автори посібника, бо часто під неувагою ховається банальне нерозуміння: а як правильно мені відреагувати? 

А від правильної реакції залежить багато чого. Щоб не накопичувати травматичний досвід, а допомагати проживати його, робити висновки, та змінювати себе із середини – було розроблено цей простий, але надважливий посібник. У посібнику застосований підхід із клієнтоцентрованої психотерапії, мається на увазі, що не терапевт, а людина сама собі є експертом.


Важливо не лише те, що саме ми робимо, а й з яким ставленням ми це робимо


Посібник «Як ти, брате?» - дає покрокову інструкцію з готовими фразами та прикладами діалогів: з чого почати розмову, де говорити, як слухати, що робити, коли виникає незручний момент. Скориставшись порадами, люди зможуть або допомогти один одному і зрештою уникнути наслідків ПТСР, або разом прийняти рішення і піти до психотерапевта. Антон Семенов наголошує що посібник коротко і структуровано пояснює що варто, а чого не варто робити при спілкуванні із людиною, яка пережила травматичні події, тобто практично з будь-яким українцем.

Фото: Роман Єременко
Фото: Роман Єременко

На пресконференції також була присутньою Яна Салахова, співзасновниця ГО «Театр змін», яка однією з перших замовила посібник. Пані Яна влучно зазначає, що кожен з нас може будь-де зіштовхнутись із людиною, яка потребує допомоги. І краще знати важливі аспекти побудови діалогу заздалегідь, аби спілкування стало корисним для обох, і додає – «В нашому театрі одним із головних принципів є святкуванні помилок. Адже основа довіри - вразливість, і ніщо так не сприяє схильності для подальшого спілкування, як зазначення власної некомпетентності. Цей посібник запрошує стати безпечною співрозмовницею для людини, якій важливо осмислити свій травматичний досвід». 

Фото: Роман Єременко
Фото: Роман Єременко

Перший тираж у 1,500 екземплярів можна отримати безплатно. Замовити друкований примірник або звантажити в електронному форматі тут.