У першому загальноєвропейському ярмарку цифрового мистецтва European Digital Art Fair, який у травні-2022 об’єднав художників із понад 40 країн, від України зокрема взяла участь Kat Mozgin . Тепер мисткиня готується представити Україну на наступному міжнародному форумі Bodrum Art Fair (28 червня – 3 липня). На цій виставці сучасного мистецтва буде представлена нова NFT Аrt (AR/VR) робота художниці.

Kat Mozgin — це творчий псевдонім молодої амбітної української діджитал-художниці Катерини Пономарьової, яка працює на перетині різних стилів та форматів цифрового мистецтва (відео арт, фото, моушн-дизайн, цифрове мистецтво).

Kat Mozgin
Kat Mozgin

Як ви відкрили для себе цифровий вимір мистецтва?

Почала вивчати діджитал-арт та надихатися ним від 2012 року, коли це не було ще дуже популярним. У своїй творчості я використовую різні інструменти: поєдную 3D-анімацію, фотографію, моушн-дизайн, відеоарт. Оскільки світ стрімко рухається у цифровий вимір, прагну бути в авангарді. А діджитал-арт на сьогодні — безсумнівно, один із найактуальніших напрямів. І, звісно, важливу роль відіграє нове NFT-мистецтво, яке відкриває унікальні можливості у суто артівському сенсі та й у комунікації з глобальною аудиторією.

Читайте также: Война — искусству не помеха: Зеленский объявил лауреатов Шевченковской премии

Які меседжі намагаєтеся надіслати своєю творчістю?

У своїх роботах я порушую різні серйозні теми. NFT-проєктом Welfaro, який був представлений в українському павільйоні на Dubai Expo 2020, закликала людей дбати не тільки  про екологію власного простору, а й всього навколишнього середовища. Природа дає нам усе для гармонійного життя. Тож ми теж повинні думати про неї.

Велике джерело натхнення дарують таємниці нашої підсвідомості. Наприклад, мій артпроєкт Consciousness. The Door to your soul. У 2020 році ця моя робота мала експонуватися на фестивалі в New York Intercontinental Film Festival, але пандемія кардинально змінила плани всіх без винятку. Цю роботу я присвятила темі подолання страхів, болю; проблемі кордонів, нав`язаних суспільством, батьками; створенню нових нейронних зв`язків, матриці кожного з нас.

Kat Mozgin
Kat Mozgin

Під час війни ви вирішили залишитися вдома...

Так, під час війни я свідомо залишилася в Україні підтримувати та допомагати. У рамках Dubai Expo були проведені заходи з продажем за донати спеціального NFT на підтримку українців, а саме — дітей. За зібрані кошти придбано необхідні медикаменти для лікарень та пологових будинків.

фото: пресс-служба Kat Mozgin
фото: пресс-служба Kat Mozgin

Місія вашого мистецтва під час війни?

Хочеться через свої роботи проєктувати перемогу, мир, дарувати людям позитивну енергію. Ці події несуть для мене особистий характер і, безумовно, внутрішні переживання відбилися і продовжують позначатися на моїх нових проєктах.

фото: пресс-служба Kat Mozgin
фото: пресс-служба Kat Mozgin

У вас блискуча освіта: ви й економіст (Київський національний економічний університет) й дипломований фотограф, художниця (New York Institute of Photography, Budapest Digital Art School). Як синтез такої освіти допомагає вам у творчості й у просуванні свого мистецтва?

Економічна освіта — я зробила поступку батькам. Після школи було важко визначитися з майбутнім. Цікаво, що з позиції сьогодення вдячна першій освіті, яка стала для мене базовою школою життя. Я з дитинства була мрійницею, щиро цікавилася мистецтвом. Багато мандрувала, скрізь відвідувала музеї та галереї сучасного мистецтва, різні артфоруми. Згодом дуже захопилася фото та відео, бо відчувала непереборне бажання зупинити миттєвості життя, зберегти на пам‘ять відбитки несподіваних одкровень. Бо життя плине дуже швидко, а так приємно інколи озирнутися та подивитися на важливі для себе моменти, занурюватися в них знову й знову. Саме ці переживання дали імпульс до вступу до європейської школи фотографії, а пізніше й покликало до Нью-Йорка! Цей мегаполіс подарував мені багато можливостей, навчив створювати атмосферу художнього фото та занурюватися в неї. Познайомив мене з тонкощами фешен-світу, мистецтвом відеоарту. Взагалі під час навчання у Нью-Йорку відбулося багато важливих для мого становлення знайомств! Я була запрошена до співпраці з таким відомим брендом, як, наприклад, Alexander J. Private Policy Brand. Також я мала досвід роботи на NYC Fashion Week. Саме Нью-Йорк відкрив для мене особистостей, які сформували мене як художника.

Читайте также: «Чекай мене»: Макс Барских презентовал новую песню

Сьогодні ж я продовжую вдосконалювати свою майстерність у діджитал-медіа-арті, завершуючи навчання в IT STEP Academy. Я дуже люблю вчитися, мене надихають нові знання, а значить — нові перспективи. Погодьтеся, навчання — це найкраща інвестиція в себе!

P.S. На European Digital Art Fair, що триває зараз, у Neon Night Pavilion можна познайомитися з NFT-проєктом Welfaro художниці Kat Mozgin з будь-якого куточка світу через застосунок V-art.

Текст: Мирослава Макаревич