«Ой у лузі червона калина»

Вважається, що дві версії тексту пісні створив режисер Українського театру «Руська бесіда» Степан Чарнецький у 1914 році. Згодом музична композиція стала гімном Українських січових стрільців. Крім того, її виконували в УПА.

Читайте также: Итоги 2022 года: у кого из украинских звезд родились дети во время войны

В 2022 році «Ой у лузі червона калина» стала ще й гімном боротьби України у війні з Росією. І все завдяки кавер-версії лідера гурту «Бумбокс» Андрія Хливнюка. Тепер цю пісню знають і виконують не тільки в Україні, а й далеко за кордоном.

«Розпрягайте, хлопці, коней»

Пісня вперше в записах фольклористів з'явилася у ХІХ столітті. Ввважається, що композиція була гімном загонів Нестора Махна, а її автором був махновець з Полтавщини Іван Негребицький.

«Несе Галя воду»

Існує думка, що автором цієї пісні є Маруся Чурай, але точних підтверджень наразі немає.

 «Ти ж мене підманула»

Народна пісня у 1897 році з'явилася в «Сборнике Харьковского историко-филологического общества» серед пісень Лубенського повіту Полтавської губернії. Композиція входила до списку жартівливих весільних пісень.

 «Ой чий то кінь стоїть»

Автор цієї пісні невідомий, тому вона вважається народною.

«Зеленеє жито, зелене»

Обрядова та застільна народна пісня вперше була записана фольклористкою Явдохою Зуїхою в кінці ХІХ чи на початку ХХ століття.

«Ніч яка місячна»

Читайте также: Мировые артисты, которые неожиданно поддержали Украину во время своих концертов

Перша версія була написала Михайлом Старицьким наприкінці ХІХ століття. В ролі композитора виступив Микола Лисенко. Однак популярною пісня стала з мелодією Андрія Волощенка та Василя Овчиннікова.

 «Горіла сосна, палала»

Одна із найвідоміших весільних народних пісень. Композиція була створена на Закарпатті. Широкого розповсюдження по всій території України набула в кінці ХХ століття.

 «Ой на горі та й женці жнуть»

Перший варіант козацької історичної пісні з'явився ще у другій половині XVII століття на Галичині.

 «Ще не вмерла України і Слава, і Воля»

Этнограф і поет Павло Чубинський написав першу версію тексту пісні, що зараз використовується як Гімн України, у 1863 році. Вірші Чубинського надзвичайно сподобались одному з найвідоміших на той час релігійних діячів і композиторів Західної України Михайлу Вербицькому. І вже через рік він створив музику до тексту.

Через 130 років композитор Михайло Скорик і Євген Станкович створили сучасну версію «Ще не вмерла України і Слава, і Воля», яку згодом затвердили як Державний гімн незалежної України.


Вам будет интересно прочитать на Ivona: