У галереї сучасного мистецтва Forsa Gallery відбулася презентація книжки Мирослави Макаревич «Україна має жіноче обличчя». Видання здобуло перемогу у мистецькому конкурсі «Книжкові проєкти до 30-ї річниці Незалежності України», оголошеного Міністерством культури та інформаційної політики України. Книжка вийшла друком в українському видавництві IPIO.

«Україна має жіноче обличчя» — це 30 есеїв про наших сучасниць, непересічних українок, знакових представниць двох ключових царин життя — науки та культури. Це 30 «живих» історій, написаних на основі авторських інтерв’ю журналістки-письменниці

Мирослави Макаревич. А ще це 30 неймовірних ілюстрацій, створених українською художницею Маріанною Коцан (Fi Do).

Кілька слів про авторку та ініціатора цього книжкового проєкту: Мирослава Макаревич має за плечима понад 30 років журналістського й редакторського досвіду. Працювала у видавничих домах: HFS (ELLE), Edipresse Ukraine (очолювала редакції журналів VIVA! Біографія та Luxury life), головним редактором Sensa.Ukraine у Sanoma Media Ukraine. Співпрацювала з соціально-політичними медіа, зокрема з «Дзеркало тижня», «Новое время» та 7 років — з Українською службою БіБіСі. Авторка 7 оригінальних книжок-казок для дітей

«Я за гендерну рівність, — наголошує Мирослава Макаревич. — Але, переконана, Україна має жіноче обличчя, бо наша країна жіночої статі. Та й за демографічними показниками понад половину її жителів становлять жінки. Я ставила собі за мету представити виключно сучасниць з бездоганною репутацією.Немає серед моїх героїнь тих, хто роз’єднує, — лише ті, хто здатний єднати — жінки-творці, жінки науки та культури. Бо саме наука та культура є обличчям будь-якої нації, і то не все ще, вони формують її мозок і душу».

Життєстверджуюча книга неймовірно яскрава завдяки неординарній обкладинці з парадоксальними портретами всіх 30 героїнь. Авторка портретів — художниця Маріанна Коцан (творчий псевдонім —  Fi Do) працює переважно у жанрах абстракції. Її роботи зберігаються у приватних та муніципальних колекціях в Україні, у Великій Британії, Китаї, Чехії, Португалії, а також значна частина робіт перебуває у Сполучених Штатах, де певний період Маріанна жила і практикувалася в міжнародній арт-резиденції.

«Портрети, що увійшли до цієї книги, починалися як дуже-дуже прості малюнки, у часи, коли хотілося простоти й зрозумілості, — ділиться художниця, Маріанна Коцан. — Коли бракувало фарб і площини, коли реальність перетворилася на самі деталі. Поприбираєш увесь надмір — і що там? А там зовсім інший світ, зовсім інші обличчя».

На презентації книжки були присутні й героїні книжки: актриса і громадська діячка Наталія Сумська; художниця і мистецтвознавиця Ірина Климова; генетикиня, громадська діячка Світлана Арбузова, нейробіологиня, популяризаторка науки Нана Войтенко; математикиня, популяризаторка науки Олександра Антонюк; художниця Неллі Ісупова; біологиня, популяризаторка науки Ольга Маслова, танцюристка, хореограф Валентина Вантух; скрипалька, громадська діячка Богдана Півненко; художниця Даша Кандинська.

Книгу вже доставлено ​​до всіх бібліотек і доступна для читання. Також її можна придбати в інтернет-магазині ipio-books.com.


Вам будет интересно почитать на Ivona: