Про те, що ікра – продукт корисний, смачний та поживний, знають усі. Ось тільки для більшості українців цей продукт асоціюється насамперед із червоною ікрою, дозволити собі яку, за нинішніх цін, можуть далеко не всі. При цьому ми чомусь не замислюємося про те, що ікра інших, не настільки елітних, мешканців морських глибин ані в чому не поступається ікрі родичів із сімейства лососевих. І навіть якщо вона не така приваблива на вигляд, корисних речовин у ній анітрохи не менше, ніж у ефектній красуні – червоній ікрі.

Розглянемо, наприклад, ікру минтаю. Не всі знають, що риба минтай – одна з найпопулярніших у світі. Це дика риба, яка живе у північних морях і харчується виключно природною їжею – рачками, кальмарами, дрібними рибками. Не дивно, що минтай має високу харчову цінність, не поступаючись, а іноді і перевершуючи за показниками своїх дорожчих родичів.

Авокадо тост з ікрою минтаю; фото: easyfish.club
Авокадо тост з ікрою минтаю; фото: easyfish.club

Авокадо тост з ікрою минтаю

Можна сміливо сказати, що ікра минтаю повністю відповідає визначенню «суперфуд». Вона містить безліч вітамінів і мікроелементів, настільки необхідних нашому організму, – особливо у період загострення вірусних захворювань та постійного стресу.

Насамперед, йдеться про поліненасичені жирні кислоти Омега-3. У 15 г ікри минтаю сконцентровано їхню рекордну кількість – 350 мг! Щоб організм отримав такий само об’єм жирних кислот, треба з'їсти чимало риби, наприклад, 1 кг пангасіуса. Кислоти Омега-3 зміцнюють імунітет, перешкоджають виникненню запальних процесів, допомагають організму відновлюватися після перенесених хвороб, підтримують здоров'я серцево-судинної системи та сприяють правильній роботі мозку. А ще вони просто незамінні для правильного зростання та розвитку дітей – саме тому нас у дитинстві змушували пити той бридкий риб'ячий жир! Важливо, що кислоти Омега-3 не виробляються нашим організмом, і мають надходити до нього ззовні – з правильними продуктами. За словами дієтологів, жодні харчові добавки, якими сьогодні рясніють полиці аптек, не можуть зрівнятися з натуральними джерелами Омега-3, такими як ікра.

Крім того, в 15 г ікри минтаю Аляски міститься рекордні 254% від добової норми кальцію – 3,3 г, 1,7 мкг вітаміну B12 (71% від добової норми, що теж чимало) та 3,35 г білка (6,7 % від добової норми)

Важливо: ікра минтаю імпортується сьогодні в Україну виключно із США, тож купити контрабандний товар, а тим більше підробку, просто неможливо.

Усі виробники ікри минтаю, представлені на ринку України, розфасовують її в невеликі за обсягом бляшанки, запас яких не завадить мати вдома. Дуже рятує, наприклад, при раптовому відключенні електрики: намазав ікру на хліб або галетне печиво – і смачний перекус готовий. Компактні баночки ікри зручно брати з собою у сховище у разі оголошення тривоги або в дорогу.

При цьому ікра минтаю може використовуватися не лише як «швидка кулінарна допомога». Є багато креативних і несподіваних рецептів із використанням цього продукту. Наприклад, з ікрою минтаю можна приготувати спагеті (або будь-які інші макарони) та заправити страву вершковим чи соєвим соусом.

До речі: в корейській та японській кухнях ікра минтаю вважається вишуканим та дорогим делікатесом. З неї готують тарако (з сіллю) та ментайко (з приправами). Таку ікру додають до рису та подають з овочевими гарнірами та місо супом. А ще часто використовують для приготування суші.

Погодьтеся, нам варто звернути увагу на ікру минтаю – демократичну, але дуже гідну альтернативу звичній, але не завжди доступній, червоній ікрі.