Папіломи – це доброякісні новоутворення на шкірі чи слизових оболонках, які зазвичай виглядають як маленькі горбки чи бородавки. Вони можуть з'являтися на будь-якій частині тіла, включаючи обличчя, шию, верхньому та нижньому столітті, груди, спину, живіт, статеві органи та ін. Папіломи не є небезпечними для життя людини, але можуть викликати косметичний дискомфорт і в деяких випадках можуть стати причиною серйозних захворювань, як рак.

Що таке папіломи з медичної точки зору?

Папіломи – це новоутворення, які виникають через неконтагіозні віруси папіломи людини (HPV). HPV - це вірус, який передається через контакт шкіри зі шкірою, контакт із хворим або через контактний шлях. Він може призвести до розвитку багатьох видів новоутворень, включаючи папіломи, бородавки, рак шийки матки, анального каналу, статевих органів та інших видів раку.

Основні причини появи папілом

Папіломи можуть з'являтися у людей будь-якого віку та статі, але їхня ймовірність зростає з віком. Цей вірус може передаватися при статевому контакті, при використанні загальних рушників, одягу або інших предметів побуту, а також при контакті зі шкірою.

Чинники, які можуть підвищити ризик появи папілом, включають:

  • Слабкий імунітет;
  • Відсутність гігієни;
  • Куріння;
  • сексуальна активність;
  • Вагітність.

Основні причини появи папілом
Основні причини появи папілом

Які бувають види папілом?

Існує безліч різних видів папілом, включаючи:

  • Звичайні бородавки: це найпоширеніший тип папілом, який зазвичай з'являється на руках та ногах;
  • Плоскі бородавки: вони зазвичай з'являються на обличчі та шиї;
  • Папіломи голосових зв'язок: це невеликі гулі, які можуть з'являтися на голосових зв'язках;
  • Папіломи статевих органів: це новоутворення, які можуть з'являтися на статевих органах, у тому числі на головці статевого члена, на вульві, всередині піхви та на анальній ділянці;
  • Папіломи глотки: це новоутворення, які можуть з'являтися в глотці та на задній частині язика.

Крім того, існують ще рідкісніші типи папілом, такі як папіломи на нігтях, на шкірі голови і т.д. Деякі види папілом можуть стати злоякісними, якщо вони перебувають на статевих органах. Це з тим, що HPV може викликати рак шийки матки, анального каналу та інших видів раку.

Як лікувати папіломи?

Лікарі дерматологи переконані, що в більшості випадків папіломи не вимагають лікування, оскільки вони самі можуть зникнути з часом, особливо якщо вчасно зайнятися здоров'ям та підвищити імунітет. Однак, якщо папіломи викликають косметичний дискомфорт або ускладнюють виконання звичайних завдань, постійно запалюються, їх рекомендують видалити. До найефективнішого та безпечнішого методу видалення папілом на обличчі, тілі, геніталіях відноситься лазерне видалення папілом https://slim.ua/uk/lazerna-kosmetologiya/vidalennya-papillom

Але також можуть застосовуватися і такі методи як:

  • хірургічне видалення папіломи;
  • Лазерне видалення папіломи;
  • Кріотерапія (видалення папіломи за допомогою рідкого азоту);
  • Імуностимуляція (використання препаратів, які допомагають зміцнити імунну систему).

Як лікувати папіломи
Як лікувати папіломи

Незалежно від того, який метод лікування вибирається, важливо стежити за гігієною та не допускати повторного зараження вірусом HPV. Це може бути досягнуто шляхом уникнення контакту з хворими та використання засобів захисту під час статевих контактів.

Якщо ви виявили новоутворення, що нагадує папілому, необхідно негайно звернутися до центру естетичної медицини Slim. У якому лікар-дерматолог проведе ретельну діагностику та визначить можливість видалення новоутворення, а також порекомендує найбільш вдалий метод лікування. Якщо протипоказань не виявлено, видалення папіломи можна здійснити відразу після консультації.