15 вересня в Україні офіційно зареєстрували перший випадок захворювання на мавпячу віспу. МОЗ повідомляє, що діагноз поставлено на основі ПЛР-тесту, який провели в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, а самого хворого госпіталізовано до стаціонару.

Цікаво, що, за словами інфікованого, за кордоном він не був і з іншими хворими на мавпячу віспу не контактував, а от у великих українських містах (яких не розголошують) бував. Логічно, що задля безпеки пацієнта місце його реєстрації та нинішнього перебування на лікуванні не розголошується. І це зрозуміло, досить згадати «теплу» зустріч мешканцями Нових Санжарів співвітчизників з Уханя у 2020 році.

Читайте також: Обезьянья оспа: стоит ли бояться новой заразы — мнение врачей

У носія мавпячої віспи спостерігалися характерні ознаки захворювання — підвищена температура та висипання на тілі та язику.  Віспа мавп — далекий «родич» натуральної, «людської» віспи, проте зі значно легшими симптомами та зі значно меншим летальним кінцем. До 2022 року захворювання було локалізовано в Центральній та Західній Африці, сьогодні переважно хворіють жителі обох Америк — Північної та Південної. Втім, у Європі фіксуються поодинокі випадки.

фото: medpagetoday.com
фото: medpagetoday.com

Ми, своєю чергою, нагадаємо основні симптоми цього неприємного захворювання:

  • головний біль
  • м'язовий біль
  • біль у спині
  • біль у горлі
  • збільшені лімфатичні вузли
  • озноб
  • закладений ніс
  • кашель
  • висип «пухирцями»

Всі симптоми одночасно можуть з'явитися не відразу — іноді все починається з висипів, здебільшого на обличчі, у роті. Може з'явитися на різних частинах тіла — від рук і до ніг до статевих органів, грудей чи заднього проходу. Протягом двох-чотирьох тижнів (стільки зазвичай триває хвороба) проходить висип та інші симптоми. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, хтось може легко перенести, а хтось — у реанімації. Найуразливіші — люди з ослабленим імунітетом, діти та вагітні.

Заразитися мавпячою віспою можна при близькому контакті з хворою людиною: під час сексу, поцілунків, дихання або дуже близького спілкування. Або якщо був контакт із біологічною рідиною хворого (слина, кров тощо). Підхопити віспу мавп є ймовірність у будь-якій фазі хвороби — від появи симптомів до повного загоєння ран. Лікується сьогодні мавпяча віспа симптоматично за допомогою жарознижувальних та знеболювальних засобів. Обов'язковою буде і самоізоляція до повного загоєння пухирів скрізь, де вони були. Вакцини проти мавпячої віспи в Україні поки що немає, і сподіваємося, вона не знадобиться.

svhealthcare.org
svhealthcare.org

Профілактика досить проста і традиційна: уникати контактів із людиною, яка має симптоми захворювання. Контакти з предметами, якими користувався хворий, теж можуть принести хворобу. Ретельна дезінфекція рук та обличчя, особливо після відвідування людних місць, — вже звична нас реальність. Не варто нею нехтувати. Бережіть себе та будьте здоровими!