Між різдвяними вечерями, подарунками та колядками існує довгоочікувана різдвяна традиція, яка приваблює тисячі відвідувачів до різних чудових міст по всій Європі.

Читайте також: Чи буде ялинка у Києві на Новий рік 2024 — відповідь

Європейські різдвяні ярмарки – це щось особливе, чого ви не знайдете більше ніде у світі під час святкового сезону. Завдяки чарівному поєднанню дерев'яних шале, регіональної кухні, ковзанок та унікальної тематики ці різдвяні ярмарки перетворюють європейські міста на чарівні зимові напрямки для друзів, сімей та мандрівників, які бажають у відпустці поринути у культуру.

Нижче ми зібрали деякі з найприголомшливіших різдвяних ринків Європи 2023 року.

Різдвяний Загреб, Хорватія

Різдвяні ярмарки у Європі; фото: happy.rentals

Читайте також: Схуднути до Нового року за місяць: ТОП порад дієтологів

Адвент-фестиваль у Загребі три роки поспіль вигравав нагороду «Кращий різдвяний ринок» за версією European Best Destinations у 2016-2018 роках. Отже, що ж робить різдвяний ярмарок у Загребі особливим?

Це атмосфера ринку у стилі ретро та особливі теми, які змінюються рік у рік. У поєднанні з вінтажною атмосферою середньовічного верхнього міста ви одразу ж перенесетеся у 70-ті роки на різдвяному ярмарку в Загребі. З гігантським катком та кіосками з ремісничими виробами, які ідеально підходять для придбання унікальних різдвяних подарунків. Головний ринок розташований на красивій площі Бана Йосипа Елачіча. Але по всьому місту є десятки інших ринків, якими можна насолодитися та дослідити.

Глінтвейн та гарячий шоколад, які є основними продуктами на будь-якому різдвяному ярмарку в Європі, зігріють вас і в Загребі. Але саме традиційні ласощі, такі як гостра ковбаса, Сарма (сербські голубці), Фрітуле (оладки в шоколаді) та сливовиця, роблять ринок справді незабутнім.

Коли: 2 грудня 2023 р. - 7 січня 2024 р.

Різдвяний ринок Брюгге, Бельгія

Різдвяні ярмарки у Європі; фото: happy.rentals

Читайте також: Як правильно спланувати Новий рік: поради психологів

Романтичне місто Брюгге демонструє не менш романтичну атмосферу під час Різдва, коли воно стає красивішим і атмосфернішим. Щойно різдвяні ярмарки прикрашають дві його площі: знамениту Гроте-Маркт, де розташована Дзвіниця, та Симона Стевіна, який найчастіше відвідують місцеві жителі, місто стає ідеальним місцем для насолоди сезонними святами.

Різдвяні ярмарки Брюгге сповнені прилавків з чудовими регіональними стравами, такими як класичні бельгійські вафлі, Glühwein (гаряче вино), Jenever і неперевершені традиційні солодощі, такі як Cuberdons або Neuzeres (конусоподібні бельгійські цукерки). Якщо ви знаходитесь там із кимось особливим, то катання на ковзанах у Мінневатер (прозваному «Озером кохання») або дослідження мальовничого лабіринту системи каналів Брюгге — ось де все стає схожим на казку.

Коли: з 24 листопада 2023 р. до 7 січня 2024 р.

Різдвяний ринок Мерано, Італія

Різдвяні ярмарки у Європі; фото: happy.rentals

Читайте також: Китайський Новий рік 2023: коли, традиції, як святкувати

Курортне місто Мерано, більш австрійське, ніж італійське за своєю атмосферою, має одне з найунікальніших місць.

Різдвяний ринок Мерано являє собою ряд блискучих шале, оточених засніженими горами, і Терме Мерано, що омолоджують, з 15 критими басейнами. Ринок пропонує так багато смакот, від виробів та аксесуарів до глінтвейну і найсмачніших тортів Зюдтироль, що відвідувачі просто розпещені вибором. Але остерігайтеся Крампусів, які блукають цими різдвяними ярмарками й можуть налякати вас з нізвідки, навіть коли ви насолоджуєтеся вином або гарячим шоколадом!

Крім основних різдвяних ринків, в Мерано є безліч інших ринків, таких як ринки текстилю, ювелірних виробів, кераміки та скла, які ідеально підходять для тих, хто віддає перевагу традиційним подарункам. Крім того, з 1 по 10 грудня всередині середньовічного замку Тіроль будуть відкриті ринки, на які зазвичай є вхідний квиток, але у ці дні ви можете увійти до замку безкоштовно!

Коли: з 24 листопада 2023 р. до 6 січня 2024 р.

Різдвяний ринок Любляни, Словенія

Різдвяні ярмарки у Європі; фото: happy.rentals

Читайте також: Що подивитись на Старий Новий рік 2023: ТОП-10 атмосферних фільмів

Будучи вірними своїй репутації зеленого туристичного спрямування, різдвяні ярмарки в Словенії також сприяють розвитку екологічно чистих подорожей. Серед чарівної атмосфери різдвяних вогнів та рядів традиційних прилавків Різдвяний ярмарок у Любляні підтримує екологічно чисті подорожі, підтримуючи малий та місцевий бізнес та просуваючи політику нульових відходів під час подорожей.

Різдвяний ярмарок Любляни розташований уздовж набережної Любляниці, на головній площі міста, мальовничій площі Прешерна. Ринок має безліч особливостей, які роблять його унікальним: «Земля льоду» — захід, присвячений крижаним та сніговим скульптурам; «Чарівний ліс» — творча майстерня з екологічного новорічного декору; органне подрібнення; словенська класика, медовий шнапс (лікер з медовим смаком) та катання на ковзанах на льодовій фентезі Любляна у парку Зірка.

Коли: з 1 грудня 2023 р. до 2 січня 2024 р.

Різдвяний ринок Лугано, Швейцарія

Різдвяні ярмарки у Європі; фото: happy.rentals

Читайте також: Що дарувати на рік Зеленого Дерев'яного Дракона: ідеї подарунків

Якщо ви плануєте більш коротку поїздку до міста, то Лугано, швейцарське місто із середземноморським колоритом, – це те, що вам потрібно! Різдвяні ярмарки Лугано, розташовані на півдні Швейцарії, оживають, коли 1 грудня у місті вперше запалюються різдвяні вогні. Ринок розташований на двох площах: ренесансній площі Реформі та П'яцца Марконі, а також вздовж елітної торгової вулиці Віа Насса. Очікуйте знайти унікальні подарунки ручної роботи та кіоски, де подають місцеві страви, такі як ковбаси, кренделі, сосиски та картопля у запіканці, які можна доповнити традиційними різдвяними стравами!

Коли: з 30 листопада 2023 р. до 24 грудня 2023 р.

Різдвяний ринок Шамоні, Франція

Різдвяні ярмарки у Європі; фото: happy.rentals

Читайте також: Що не можна дарувати на рік Дракона: ТОП антиподарунків на думку астрологів

Відсвяткуйте святковий сезон у Шамоні на чарівному різдвяному ярмарку, який стане чудовою подією для всіх. Досліджуйте чарівні вулички ринку та будьте зачаровані майстерністю місцевих ремісників. Відкрийте для себе широкий вибір товарів: від фірмових страв Верхньої Савої до різдвяних прикрас та унікальних подарунків.

Серед дерев'яних шале на вас чекає безліч пропозицій, включаючи кондитерські вироби, шоколад, регіональні продукти, вина та багато іншого, а різдвяні паради додають чаклунства святкуванню. Ринок розташований у пішохідному центрі Шамоні, його кіоски та шале прикрашають вулиці та площі, такі як авеню Мішель Кроз, площа Бальма та набережна Сен-Жан-д'Арв.

Коли: з 15 грудня 2023 р. до 31 грудня 2023 р.