Читайте також: Як із роками змінювалася зовнішність Олі Полякової — фото

У суботу,12 листопада 2022 року, православні християни вшановують пам'ять священномученика Зиновія, єпископа Єгейського, і сестри його мучениці ЗиновіїПам'ятна дата в народі отримала назву Зиновій Синичник, Синичкин день, Зиновій та Зиновія, Зинов'їв день.

Що не можна робити на Зиновія та Зиновію 12 листопада 2022 року?

  • пліткувати і говорити погано про інших
  • викидати залишки їжі
  • сумувати та згадувати минуле
  • скупитися
  • сваритися з батьками.

Прикмети та традиції на на Зиновія та Зиновію 12 листопада 2022

Синичковим цей день прозвали тому, що до цього моменту, як правило, наступали холоди і прилітали зимові птахи: синиці, снігурі, сопілці та ін. Поганою прикметою вважалося образити на Синичкове свято птицю. Діти майстрували годівниці для пернатих гостей і намагалися пригостити їх: «Підживи птахів зимою — вони послужать тобі навесні».

Також цей день вважався святом мисливців та рибалок. Незважаючи на погоду, вони вирушали за здобиччю. Додому з порожніми руками повертатися було не можна — це погана прикмета, що обіцяє цілий рік невдач у мисливській та/або рибальській справі. Хорошим знаком було зловити зайця — такий здобуток гарантував успіх. Для мисливців та рибалок, які повернулися зі здобиччю, накривали святковий стіл, а дичину та рибу цього ж дня готували. У народі вірили, що незаміжню дівчину, яка на Синичкове свято з'їсть хоч трохи зайчатини, чекає натовп шанувальників та швидке щасливе заміжжя.

Читайте також: Хто зі знаменитих жінок зустрічався з хлопцями, які вдвічі молодші

Не забували на Зіновія спостерігати за природою, щоб скласти прогноз погоди на найближчі місяці. Вважалося, що якщо 12 листопада синички зграєю прилетіли до будинку, то варто чекати на морози. Снігур свистить — до хорошої погоди. Якщо ж пищить, то це до нічних заморозків. Птахи на Зиновія Синичника кору дерев клюють — буде дощ і сира погода. Якщо до 12 листопада калина вже дозріла, але листя ще зелене — останній місяць осені буде теплим. Сніг 12 листопада — до ранньої весни. Якщо в листопаді з'являються комахи — зима буде теплою.

Інші свята 12 листопада 2022

  • День творчих здійснень
  • Всесвітній день боротьби з пневмонією
  • Екологічне свято «Синичковий день»
  • День видимого дихання на холоді
  • День спеціаліста з безпеки
  • День винного туризму
  • Католицьке свято святого Йосафата

Іменини 12 листопада

Читайте також: Демі Мур відзначає 60-річчя: як акторка виглядала в молодості

За православним церковним календарем День ангела відзначають Олександр (захисник), Анастасія (відродження), Артемій (присвячений Артеміді), Герман (рідний), Олена (світла, сонячна), Зіновій (життя Зевса) , Йосип (Бог нехай віддасть), Леонід (подібний до лева), Макар (щасливий), Максим (найбільший), Марк (молот), Матвій (дарований Богом), Петро (камінь), Семен (почутий Богом), Степан (вінець) та Юліан (з роду Юліїв).

За католицьким — Аврелій (золотий), Бенедикт (благословенний), Гавриїл (сила Божа), Іван (благодать Божа), Ісаак (сміятиметься), Крістіан (християнин), Мартін (посвячений Марсу), Матвій (дарований Богом), Ніл ( темний), Ренат (відродився), Руф (рудий) та Еміліан (суперник).


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: