Британська письменниця Агата Крісті стала однією з найвідоміших у світі авторів детективної прози, а її твори - одними з найпопулярніших за всю історію людства. Але насамперед вона була жінкою, яка хотіла кохати і бути коханою. Народилася Агата 15 вересня 1890 і сьогодні виповнюється 132 рік з дня її народження.

Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Getty

Вперше Агата вийшла заміж на Різдво в 24 роки за полковника Арчибальда Крісті, якого закохана кілька років. У них народилася дочка Розалінда. Цей період став початком творчого шляху Агати. У 1920 році був опублікований перший роман Крісті Таємнича подія у Стайлз. А чоловік подарував жінці не лише прекрасну дочку, а й прізвище, яке згодом стало відомим на весь світ.

Зникнення

Але шлюб із полковником був недовгим. Чоловік зізнався Агаті в невірності та попросив розлучення, оскільки закохався у свою колегу по гольфу Ненсі Ніл. Після сварки на початку грудня 1926 року Агата зникла зі свого будинку, залишивши листа своєму секретареві, в якому стверджувала, що попрямувала до Йоркширу. У суспільстві зникнення письменниці викликало резонанс, адже на той момент ім'я автора було відоме багатьом.

Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Getty

Протягом 11 днів про місцезнаходження Крісті нічого не було відомо. Було знайдено автомобіль Агати, в салоні якого була її шубка. За кілька днів було виявлено і саму письменницю.

Як виявилося, Агата Крісті зареєструвалася під ім'ям Тереза ​​Ніл у невеликому спа-готелі Swan Hydropathic Hotel. Крісті ніяк не пояснила своє зникнення, а двоє лікарів діагностували у неї амнезію, спричинену травмою голови. За іншою версією, зникнення було задумано їй спеціально, щоб помститися чоловікові, якого поліція неминуче запідозрила б у вбивстві письменниці або просто для того, щоб привернути додаткову увагу до себе та своєї творчості.


Я зрозуміла, що не можна обертатись назад, не можна навіть намагатися обертатися назад. Життя - це вулиця з одностороннім рухом.

                                                                                                                                                                                                                       Агата Крісті


Так у 1928 році Арчібальд та Агата Крісті остаточно розлучилися. У своєму романі Незакінчений портрет під псевдонімом Мері Вестмакотт Агата Крісті описує події, які схожі на її власне зникнення.

Молодий археолог

1930 року Агата вирушила в подорож Іраком, де на розкопках в Урі познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком — археологом Максом Маллоуеном.

Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Getty


Він був молодший за неї на 15 років, але про це письменниця лише жартувала. Говорила, що для археолога жінка має бути якомога старшою, адже тоді її цінність значно зростає. Відносини між Агатою та Максом викликали засудження та глузування у суспільстві. Проте, всупереч розмовам, їхній союз виявився набагато міцнішим за інших.


Мій чоловік археолог, а археологи – це детективи минулого. 

                                                                              Агата Крісті


11 вересня у маленькій скромній церкві Святого Колумба в Единбурзі відбувся вінчання пари. Маму на весіллі підтримала її дочка Розалінда, яка вірила у щирість почуттів Мелоуна. Ставши законним подружжям, молодята вирушили до Італії.

Надалі письменниця неодноразово відвідувала різні розкопки разом із чоловіком, виконуючи роль молодшої помічниці. Вона очищала знахідки і складала каталоги, на якийсь час забуваючи про свою популярність і статус.

Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Getty

Агата прочитала величезну кількість книг з історії та почала вивчати стародавні мови. Як не дивно, але саме вона вмовила Меллоуна розкопати невеликий курган на околицях Мосула. Закінчивши розкопки, маловідомий археолог написав книгу та став вагомою персоною у британському науковому товаристві.

Витівки війни

Ідилію порушила Друга світова війна. Макса відправили служити до Північної Африки. Агата не знала, як їй звикнути до постійних бомбардувань та думки про те, що життя чоловіка може обірватися будь-якої миті. Макс, намагаючись підбадьорити дружину, сказав їй, щоб вона постаралася вести звичайний спосіб життя. Ця на перший погляд холоднокровна порада допомогла їй вижити.

Щодня вона прокидалася і робила все те, що й у мирний час: займалася господарством, писала. На щастя, війна закінчилася і вони обоє залишилися живими. Макс та Агата прожили разом 45 років.

Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Спроавжня історія кохання Агати Крісті
Getty

У 1976 році Агата Кісті померла вдома в Лондоні у віці 85 років, залишивши світу детективи, якими досі зачитуються багато хто. Через рік після її смерті Меллоун одружився з археологом Барбарою Паркер, яка багато років була його подругою. На згадку про першу дружину в нього залишилася збірка оповідань «Розкажи мені, як ти живеш» (1945 рік), заснована на його листуванні з Агатою Крісті.