Молоді українські художниці завжди були відомі своєю сміливістю та оригінальним підходом до творчості. Вони не просто створюють твори мистецтва, а й активно відображають у них своє бачення політичних, соціальних та культурних аспектів сучасної України. Їхні роботи стають не лише відображенням часу, а й провокацією до обговорення різних проблем та викликів, з якими стикається українське суспільство. Сьогодні ми пишемо про п'ятьох молодих художниць, які формують нову хвилю талановитих майстрів, і чиї творчі роботи слід відстежувати, щоб отримати розуміння про сучасне українське мистецтво.

 

Олександра Кадзевич

https://alexandrakadzevich.com/

Одеситка Олександра Кадзевич народилася 1992 року. Навчалася в Одеському художньому коледжі ім. М. Б. Грекова. Закінчила у столичній Kyiv Academy of Media Arts курс «Сучасне мистецтво», а у 2021 році – Salzburg International Summer Academy of Fine Arts (Зальцбурзьку літню академію, Австрія). Того ж року Олександра стала фіналісткою конкурсу МУХІ 2021, а роком раніше – номінанткою премії PinchukArtCentre. Олександра працює на перетині об'єкта та живопису, інтегруючи в них мову колажу, інсталяції та малювання.

Олександра Кадзевич
Олександра Кадзевич
работа автора

 

Ольга Штейн

https://www.instagram.com/asteinart/

Ольга Штейн родом із Черкас. Художниця-реставратор набула досвіду роботи як реставратор у Палаццо Бандінеллі у Львові та Києво-Печерській лаврі. Ольга є куратором та засновницею artist-run space «thesteinstudio», автором подкасту Hi, its me, Stein. До лютого 2022 року у Києві Ольга Штейн проводила заняття з живопису у своїй власній майстерні, а також організовувала Open Day, в рамках якого збиралися перспективні українські художники. Свої роботи художниця характеризує як такі, у яких відчувається спрощена комунікація між глядачем, колекціонером та художником.

Ольга Штейн
Ольга Штейн
работа автора

 

Катерина Алейник

https://www.instagram.com/aliinyk.co/

Народилася Катерина Алейник у 1988 році у Луганську. З 2016 року українська художниця живе та працює у Києві. Навчалась у Academy of Media Arts, має ступінь магістра живопису (НАОМА). Катерина брала участь у закордонних виставках Бухареста, Кракова, Варшави, Берліна, Ессена, Берліна. У своїх роботах художниця часто поєднує живопис та тексти. Останнім часом Катерина Алейник працює з темами війни та окупації Донбасу, розглядаючи їх крізь призму зростання, трансформацій та метаморфоз рослин.

Катерина Алейник
Катерина Алейник
работа автора

 

Єлизавета Галушко

https://www.instagram.com/_lisalush_

Художниця родом із Києва. Єлизавета Галушка вчилася в Академії сучасного мистецтва імені Сальвадора Далі. Останнім часом є активною учасницею волонтерських програм з навчання дітей із окупованих територій мистецького мистецтва, а також організатором заходів щодо арт-терапії поранених бійців ЗСУ. Єлизавета працює з акрилом, текстурною пастою та олійною пастеллю. Деякі роботи молодої художниці знаходяться у приватних британських колекціях.

Єлизавета Галушко
Єлизавета Галушко
работа автора

 

Катерина Бучацька

https://www.instagram.com/ka.bu_/

Катерина Бучацька народилася 1987 року в Києві. Навчалась у École Nationale Supérieure d’Art de Dijon. Закінчила у 2015 році Національну академію мистецтв та архітектури. Входить до складу ініціативної групи зі збереження творчої спадщини Параски Плитки-Горицвіт. У своїх проектах українська художниця досліджує тему часу, трансформації та перетворення об'єкту. Катерина працює з інсталяцією, живописом, фотографією, скульптурою.

Катерина Бучацька
Катерина Бучацька
работа автора