Саме такі почуття викликає антологія творів легенди світового танго Астора П'яццоли, яка була представлена в Києві у виконанні Kyiv Mozart Orchestra Marco Concert в рамках вечорів Fairmont Classic. Для справжнього танго потрібна атмосфера. І на концерті її майстерно допомагали музиці створювати вишукані інтер'єри, свічки у канделябрах, освітлення яке у марсаловій гамі вводило нас у світ пристрасті, і костюми артистів, які наповненим бордо теж гармоніювали із характером музики.

Як продовження теми, у буфеті кавалери пригощали чарівних дам, сповнених музичною класикою келихом п'янкого вина, допоки світ продовжував рухатись у ритмі танго. Так, це він його примусив танцювати - легендарний Астор. Він дав цьому суто народному, раніше малопопулярному жанру, друге народження. Завдяки Астору П'яццолі танго почало звучати на класичній сцені та саундтреками у кінофільмах. Він робив неперевершені оркестрові мікси із творів класиків і фрагментів аргентинського танго. Як-то "Пори року", у яких знайшлося місце і для уривків Вівальді, Баха, Моцарта. Астор П'яццола був справжнім фанатом своєї справи. Маючи насичене дитинство - його родина постійно курсувала між Аргентиною та Америкою, допитливий і талановитий хлопець зміг познайомитись із вуличною народною аргентинською музикою, першоджерелом танго, американськими джазовими стандартами та зануритись у бахівську поліфонію фортепіанної класики. 

Саме суміш джазу, народних першоджерел та академічної класики робить звучання творів П'яццоли оригінальним і стає його авторським почерком, який виділили у окремий жанр "nuevo tango".  На концерті звучали твори Астора П'яццоли різних періодів. Щемливий, зачіпаючи у підсвідомості ліричні струни душі "Oblivion", танго забуття. Яке 1993 році було номіноване на премію Греммі. Близький родич, праматір танго Мілонга - "Milonga del angel". "Adios nonino", який П'яццола написав на смерть свого батька. Усім відоме "Libertango", написане до розтавання із коханою - він їй подарував liberta - свободу. Хіт-танго "Por una cabeza" із кінофільму "Запах жінки". Взагалі музика Астора П'яццоли дуже кіногенічна — він написав саундтреки до більш ніж 50 фільмів. І це дійсно так, коли ти сидиш у концертній залі, заплющуєш очі і слухаєш його танго - у свідомості досить органічно з'являється картинка із сюжетом. 

фото: Marco Concert
фото: Marco Concert

Музика П'яццоли надихає. Він був унікальним майстром великої вдачі - один із небагатьох композиторів, що зміг записати й виконати на концертах майже всі свої твори. Сам маестро казав: "Можна змінити сотню президентів, одну релігію на іншу, але танго - є незмінним". Бо музика вічна. Відвідайте концерт танго Астора П'яццоли — дозвольте собі доторкнутися до вічності.

Автор: Наталія Кудряшова