За місяці повномасштабної війни сотні тисяч українок вимушено до Європи. У перші тижні багато країн дозволяли в'їзд без будь-яких страховок. Однак зараз поліс автоцивільної відповідальності «Зелена картка[[»/link_direct]] знову став обов'язковим. 

Що таке «Зелена картка»?

Принцип дії поліса такий же, як в українській«автоцивілці»: поліс дозволяє уникнути штрафів та значних фінансових витрат у разі ДТП у чужій країні та відшкодовує збитки потерпілій стороні. «Зелена картка» діє у 48 країнах світу. Хоч це і закордонне страхування, але оформити його просто, де б ви зараз не перебували, наприклад, в один клік на сайті української страхової компанії ARX.

Як правильно вибрати поліс?

Вибирайте страхову компанію, яка має право укладати міжнародні договори автострахування. В Україні це лише 11 компаній. Придбати «Зелену картку» можна і в іноземних страхових компаніях, але за кордоном коштуватиме дорожче. Наприклад, у Польщі картка коштує 40 євро на 1 місяць. У Німеччині ціна поліса на 12 місяців стартує від 900 євро, на місяць від 150 євро.
Крім того, важливо розуміти, чи буде підтримка у разі ДТП, чи можна звернутися за допомогою. Багато компаній продають поліс без додаткових опцій, у разі неприємностей розбиратися ви будете тільки з іноземною компанією, що дуже часто призводить до серйозного додаткового стресу.
ARX у «Зеленій картці» ​​пропонує своїм клієнтам послугу «Автоконсьєрж» — цілодобову допомогу рідною мовою. Якщо ви потрапили в ДТП, можна зв'язатися з компанією за телефоном або у додатку MyARX. Крім того, компанія запропонує технічну допомогу на дорозі або з евакуацією авто

Як краще придбати страховку?

Звичайно, найзручніший і найшвидший спосіб — це онлайн. В ARX онлайн-оформлення займає 5 хвилин — достатньо перейти за посиланням. Поліс після онлайн-оформлення приходить на мейл, але в ARX радять по можливості його роздрукувати, тому що кожна країна має свої вимоги, і хтось може відмовитися приймати тільки електронну форму.
Дія поліса починається через 24 години після придбання.

Читайте також: Що робити у випадку ДТП у країнах ЄС


 

Що робити, якщо ви таки потрапили в ДТП?

У разі ДТП за кордоном дійте за Європротоколом.

Алгоритм дій:

• зафіксувати місце дорожньо-транспортної пригоди за допомогою фото- або відеозйомки;

• викликати поліцію або скласти із другим учасником ДТП Європротокол;

• отримати довідку поліції про обставини ДТП;

• за наявності вини страхувальника, зазначеного у картці міжнародного автомобільного страхування, передати іншому учаснику ДТП (потерпілому) фотокопію чи копію цієї картки;

• повідомити протягом 15 (п'ятнадцяти) днів своєї страхової компанії про настання ДТП будь-яким способом зв'язку, вказаним у картці.

Зважайте на те, що за кордоном розмір відшкодування залежить від законів країни настання ДТП. У кожній державі встановлено певні ліміти зі страхових виплат, згідно з якими і встановлюється сума компенсації.

Безпечних усім мандрівок!