Український актор Тарас Цимбалюк вирішив висловитись в Інстаграмі на гостру в українському суспільстві тему – мовне питання. Артист згоден, що розмовляючи російською, ми схожі на росіян, але він не вважає за правильне грубо "тикати носом" російськомовним українцям. Те, що після початку повномасштабної війни мовне питання стало актуальним, Тарас вважає правильним.

За словами Цимбалюка, він виріс в україномовному оточенні, але відчув на собі русифікацію. Наприклад, коли він почав ходити на проби для ролей у кіно, то 99% фільмів були російською мовою: "Хочеш бути актором кіно – розмовляй російською". У такий спосіб артист також став представником "низької відповідальності українцем".

Тарас впевнений, що не можна агресивно прискорювати популяризацію української мови: тикати носом і грубо примушувати говорити українською російськомовним населенням України. Актор пояснює, за агресією піде зворотна агресія та збільшення неповаги до українського.

"Звісно, офіційно скрізь все має бути державною! Обслуговувати, наприклад, в ресторанах - тільки українською! Представники культури повинні перейти на державну. Люди з будь якою аудиторією мають подавати приклад - саме так з часом буде рости рівень українізації. Але! Не буде толку, якщо в Карпатах не будуть здавати житло переселенцям з Миколаєва, бо ті все життя розмовляли російською, - це внутрішній конфлікт," - зазначив артист.

Також Цимбалюка напружують "розумники", які агресивно виправляють та сміються з людей, які вчаться говорити державною мовою. Актор охрестив це "дном".

"Навпаки, зараз цінні будь-які спроби та ініціативи! Низький уклін тим, хто помиляється але намагається! Ви - майбутнє тієї бажаної трансформації! Отож, попереду великий шмат роботи. Але з’явилась фундаментальна ватерлінія : практично кожен тепер бачить де чорне, а де біле," - підсумував Тарас Цимбалюк.