Груша сорту Ансо

Цей фрукт вивели лише у ХIX столітті, груша Ансо (Ansault) з'явилася у 1863 році та одразу знайшла своїх шанувальників. За збереженим описом можна зробити висновок, що фрукт мав солодкуватий, чудовий аромат та м'якуш маслянистої структури. Але ці груші росли тільки на деревах з неправильною кроною. Такій рослині потрібно дуже багато місця, тож вирощувати в комерційних цілях її було не рентабельно. Тим паче, що інших сортів груш теж вистачало. Розплідники перестали займатися розведенням саджанців Ансо і вони були втрачені для садівництва ще на початку 20-го століття.

Груша сорта Ансо
Груша сорта Ансо
Getty Images

Мандрівний голуб

Ця особлива порода птахів відрізнялася від тих, що нині існують не тільки зовні, а й на смак. Ні в чому не винний голуб став окрасою столу, і це зіграло з ним злий жарт. Полювання та скорочення ареалів проживання практично знищили популяцію виду за сто років. На початку 19 століття на планеті існувало близько трьох мільярдів мандрівних голубів. А вже 1900-го було відомо лише про одну особину. Голубка Марта прожила на самоті в зоопарку Цинциннаті 14 років, де й померла, не давши потомства.
Странствующий голубь
Странствующий голубь
Getty Images

Дикий зубр

Цьому представнику парнокопитних пощастило трохи більше. Частину тварин одомашнили десять тисяч років тому, а на решту велося постійне полювання. Окрім винищення, зубри страждали від скорочення довкілля та затишних місць для гону та випасу. Ще в 19 столітті мисливці описували у своїх щоденниках дивовижний смак їхньої дичини. Але останнього дикого зубра вбили у Біловезькій пущі понад сто років тому.
Дикий зубр
Дикий зубр
Getty Images
На той момент у зоопарках та заповідниках всього світу проживало лише 12 особин зубра. Раптом почалася кропітка боротьба за збереження виду, і зараз поголів'я тварин на нашій планеті становить близько восьми тисяч. Природно, ця тварина знаходиться під найсуворішою охороною, і полювання на неї заборонено.