Днями у Києві зафіксували випадок ботулізму. Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у м. Києві, жінка купила в одному із столичних магазинів в'ялену рибу. Нині за її життя борються лікарі.

Ботулізм був завжди вкрай небезпечним захворюванням. Якщо не надати людині своєчасну допомогу, вона може загинути за лічені дні. В умовах, коли в Україні триває війна, ботулізм стає ще небезпечнішим. Адже в багатьох регіонах у людей обмежений доступ до медичної допомоги, не вистачає препаратів та медперсоналу, який міг би допомогти людині в палаті інтенсивної терапії. Тому будьте уважні. На жаль, ситуація така, що порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих.

1. Що таке ботулізм?

Це харчове отруєння ботулотоксином, мабуть, найсильнішою із усіх відомих природних отрут. Його виробляють бактерії Clostridium botulinum.

За словами лікаря-інфекціоніста Ольги Голубовської, ботулотоксин:

  • у 10 млн. разів сильніший за ціаністий калій (!),
  • у 375 000 разів сильніше отрути гримучої змії (!);
  • доза токсину типу А 6 мг може вбити 60 мільярдів білих мишей масою 12 тонн (!);
  • половина мікрограма вбиває людину, а 1 грама достатньо, щоб убити 2 млн людей.

2. У яких продуктах найчастіше міститься ця отрута?

Збудники ботулізму дуже поширені у природі. Але при цьому нам пощастило, що ця зараза міститься лише у певних продуктах. За словами Ольги Голубовської, ботулізм можна заразитися при вживанні:

  • в'яленої, копченої або слабопросоленої риби,
  • ковбаси, буженини,
  • м'ясних, рибних, овочевих, грибних консервів.

Найчастіше випадки ботулізму фіксуються при вживанні продуктів домашнього приготування, але іноді трапляється, що людина хворіє і після того, як з'їла, наприклад, консерви або рибу, куплену в магазині.

Так що, якщо у когось є ілюзії, що свою рибу їсти не можна, а куплену в магазині можна, негайно позбавтеся їх. Наразі магазини можуть закупити рибу, куплену на стихійному ринку, запевняє лікар-інфекціоніст.

На жаль, на око визначити, чи є ботулотоксини в консервах чи рибі практично неможливо.

Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, за словами Ольги Голубовської, може не змінювати їх смакові властивості. Хоча іноді герметично закриті банки під дією збудника можуть здутися.

Один із перших симптомів ботулізма - велика слабкість/фото pexels
Один із перших симптомів ботулізма - велика слабкість/фото pexels

3. Які симптоми ботулізму?

Ботулотоксини блокують нервові функції і можуть призводити до дихального та м'язового паралічу. Людина не може рухатися, дихати і, якщо їй не буде надано вчасну допомогу, вмирає.

Ранніми симптомами ботулізму, за даними ВООЗ, є:

  • сильна втомлюваність
  • слабкість та запаморочення
  • розмитий зір
  • сухість у роті
  • утруднені ковтання та мова

Можуть також мати місце блювання, діарея, запор та здуття живота.

У міру прогресування хвороби може з'являтися слабкість у шиї та руках, після чого уражаються дихальні м'язи та м'язи нижньої частини тіла. Температура не підвищується і непритомність не відбувається.

Як запевняє Ольга Голубовська, чим раніше виявляються симптоми отруєння ботулотоксинами, тим складнішим буде перебіг захворювання.

4. Як лікується ботулізм?

Для лікування захворювання життєво необхідне введення сироваток/імуноглобулінів. Чим раніше це буде зроблено, тим краще.

За словами Ольги Голубовської, єдиним дієвим методом допомогти хворим на ботулізм і не допустити дихальних розладів є швидке введення потрібного препарату.

На жаль, в Україні війна. У деяких регіонах не те що отримати сироватку, дістатися лікаря неможливо. У спокійніших регіонах може не вистачати як препаратів, так і лікарів у палатах інтенсивної терапії, які у разі відсутності сироватки могли б допомогти за допомогою штучної вентиляції легень. Загалом, хворіти на ботулізм у будь-які часи важко, а в умовах війни тим більше. Тому зараз дуже важливо стежити за тим, що ви собі відправляєте до рота.

При ботулізмі людина не може самостійно рухатися та дихати/фото pexels
При ботулізмі людина не може самостійно рухатися та дихати/фото pexels

5. Яка існує профілактика ботулізму?

В ідеалі краще взагалі відмовитися від продуктів, які потенційно можуть містити ботулотоксин. Проходь повз бабусь, які торгують домашньою консервацією. Ти не знаєш, як ретельно вони стерилізували банки та мили овочі. Якщо є консервовані огірочки, то власного приготування або маминого/бабусиного.

Не купуйте кров'яну, ліверну ковбасу, солону чи копчену рибу, буженину, консервовані гриби у випадкових людей.

По банці можна не зрозуміти, що в ній є ботулотоксин/фото зучуді
По банці можна не зрозуміти, що в ній є ботулотоксин/фото зучуді

Пам'ятайте, ботулотоксин вбиває лише 10-хвилинну кип'ятіння. При цьому, як стверджує Ольга Голубовська, м'ясо має бути нарізане шматками не більше ніж 2 см.