Читайте також: У що гратися у темряві: 40 ідей від психолога

  Часто квартира, де мешкають маленькі діти, перетворюється на філію магазину дитячих іграшок. Ось тільки всі вони не стоять на "вітринах", а часто бувають розкидані по кімнатах. Так, що пересування по квартирі нагадує пересування по мінному полю. Того й дивись "підірвешся" на якійсь гостренькій фігурці лего чи ногою потрапиш у кузов іграшкового самоскида. Все це завдає не тільки фізичного дискомфорту, а й доставляє батькам психологічні муки. Адже у хаосі жити нікому не приємно. Та й постійно займатися даремною працею теж не хочеться. Адже тільки зібрав усі іграшки, розсортував їх по коробках, як вони за лічені хвилини знову опиняються на підлозі. 

Як упоратися з цією проблемою? Перший варіант – самостійно складати іграшки. Другий - плюнути на цю справу і на видному місці в квартирі повісити напис: "Прибирати в будинку, де живуть діти, це все одно, що прибирати сніг під час снігопаду". Але і той, і інший варіант не вирішують проблему. Адже батьківське терпіння рано чи пізно закінчується, і тоді йдуть в діло репресивні методи виховання.

Пропонуємо третій сценарій розвитку подій – навчити дитину самостійно складати іграшки. І це не з області фантастики. Зробити неймовірне очевидним можна за допомогою гри – найкращого помічника у вихованні дітей. Отже, ці ігри перетворять вашу дитину на великого акуратиста і навчать її складати свої іграшки по місцях. 

Пошук скарбів

"Скарби" – це улюблені іграшки дитини. Попередньо їх можна сховати: щось в одній із іграшкових куп, щось під диваном, щось на балконі. Можна також намалювати карту "скарбів", видати її дитині та нехай шукає, паралельно виконуючи завдання. Наприклад, скласти пазли в коробки, а машинки "загнати" у гараж.

Навчити дитину збирати іграшки можна за допомогою гри
Навчити дитину збирати іграшки можна за допомогою гри
freepik.com

Найшвидший збирач іграшок

Діти дуже люблять змагання. Якщо у вас в будинку пару дітей придатного для цього віку, влаштуйте "перегони" - хто швидше збере іграшки. Для цього поставте дві коробки. Переможе той, хто першим заповнить її розкиданими іграшками. Звичайно, переможцю варто вручити цінний приз – цукерку, наприклад.

Граєм в бажання

Наприклад, дитина загадує для мами бажання – помяукати, як кішка, а мама загадує дитині своє бажання – підняти з підлоги ляльку та покласти в ящик для іграшок. І так можна грати, поки всі іграшки не будуть розкладені на місця.

Що кому випаде

Потрібно взяти аркуші паперу та написати на кожному, що потрібно робити. Наприклад, на одному – помити підлогу, на іншому – витерти пил, а на третьому – зібрати іграшки. Всі ці папірці скласти у кілька разів, покласти в коробку та запропонувати членам сім'ї заплющити очі та витягнути по одній. Дитина теж захоче брати участь у такому цікавому заході, і нарівні з усіма витягне одну з папірців. Якщо йому випаде миття підлог, а мамі чи татові – збір іграшок, то за правилами гри можна помінятись завданнями. Звичайно ж, дитина швидше віддасть перевагу збирати іграшки, ніж мити підлогу. І тоді вся сім'я займеться прибиранням – кожен своєю справою.

Ти наше золото

Щоб діти звикали до прибирання та не ігнорували його, батьки завжди повинні їх хвалити за будь-яку допомогу і з гордістю розповідати про це своїм близьким – бабусям-дідусям, тіткам-дядям: "Я просто не уявляю, що робила б без Анечки (Сашеньки)!" Напевно, не впоралася б”. Це дає зрозуміти дітям, наскільки важлива їхня допомога. Вони почуваються дуже дорослими, що їм дуже подобається. 

Вам буде також цікаво почитати:

Як підвищити самооцінку дитини: ТОП-4 гри

Граємо з дітьми: як розслабитися та зняти напругу з м'язів