В Україні триває війна, і про це неможливо не думати. В такому ж стані знаходяться і наші діти, вони все розуміють, все відчувають. Непотрібно робити вигляд, що нічого не відбувається. Потрібно з ними говорити про війну і про речі, які з нею пов’язані. Але без зайвих подробиць і придатною для дитині мовою. І найкращий в цьому помічник книга.

«Казка про Майдан», Христина Лукащук

Вік: 4+

Це книжка про недитячу подію – Майдан, але написана саме для дітей за допомогою виражальних засобів казки. Зараз теж українці виборюють своє право на свободу і за своє існування, і кожен повинен докласти зусиль для цієї перемоги. Перекласти відповідальність на чужі плечі більше не вдасться. Цьому і вчить ця казка. А ще тому, що обов’язково все буде добре. Нашим дітям так потрібно в це вірити і це усвідомлювати.

«Мій тато став зіркою», Галина Карпа

Вік: 5+

Тато героїні цієї книжки загинув на Майдані. Вона дуже сильно переживає, що ніколи не побачить його знову, не прочитає разом з ним книжки, не намалює тополю аж до неба. І ніколи її тато не побачить братика, який зовсім скоро народиться. Зменшити біль та тугу за найріднішим допомагає уявлення, що тато став зіркою та зігріває своїх діток зірковим сяйвом.

Книга торкається такої складної теми, як смерть близької людини. Якщо ця подія сталася нещодавно в житті вашої дитини, можливо, ще не на часі її читати. Лише згодом, коли рана трохи загоїться, можна її прочитати і поговорити з дитиною на цю тему. Докладніше про те, як підтримати дитину, яка втратила близьку людину, можна прочитати тут.

«Листи на війну»

Вік: 5+

У книжці зібрано листи, написані українськими дітьми до солдатів у війні на Сході України. З їх допомогою можна поговорити з дитиною про теми миру, свободи, того, що кожен з нас може зробити для перемоги і про те, що не можна залишатися осторонь цієї страшної біди, навіть якщо ти знаходишся далеко від неї.

«Війна, що змінила Рондо», Романа Романишин та Андрій Лесів

Вік: 6-9 років

За сюжетом місто Рондо славиться своїми доброзичливими та співучими мешканцями.  Але одного разу там трапляється величезне лихо -  до міста приходить війна, і замість квітів із землі починають рости уламки бомб, що затуляють собою сонце.

Задля протистояння лихові мешканці міста вирішують збудувати машину світла, котра працюватиме тільки, якщо всі разом крутитимуть педалі.

Отже, і нам, українцям, потрібно згуртуватися для того, щоб перемогти в цій війні. Кожен повинен «крутити педалі», навіть дитина. Листи на фронт, привітальні листівки, відео віршів, зв’язаний власними руками амулет – все це підсилює дух наших воїнів, а значить, наближає перемогу. А ще ця книга покаже дитині, що навіть після найстрашніших та найтемніших часів обов’язково наступають світлі часи, а добро завжди перемагає зло.

 «Від війни плачуть», Тірца Атар

Вік: 9-13 років

Тірца Атар – ізраїльська поетеса, яка, живучи в Ізраїлі, добре знає, що таке вибухи та ракетні обстріли. Від імені семирічної дівчинки вона написала збірку віршів, яка зараз, на жаль, дуже сильно перегукуються з реальністю українських дітей. В них йдеться і про страх, і про біль, і, про сум, і про втрати. І дійсно – від війни плачуть.

Цю книгу особливо потрібно прочитати тим діткам, які не хочуть показувати свої емоції, які емоційно «закрилися». Важливо нагадати їм, що сльози – це не соромно. Вони можуть зцілювати наші душі.

«Ковчег часу», Марцін Щигельський

Вік: 9-13 років

Події цієї книги відбуваються у Варшаві під час Другої світової війни. Її головний герой – 9-річний хлопчик Рафал, який живе у гетто. Він, ясна річ, не ходить до школи, люди навколо нього постійно змінюються, тому йому важко знайти собі друзів. Дідусь на роботі, батьків немає, і Рафалові доводиться весь час проводити наодинці. Але в нього є місце, де він може себе почувати більш щасливим, - це бібліотека. Одного разу до його рук потрапляє книга «Машина часу», і ось тут починаються справжні пригоди.  

Ця книга про дорослішання в небезпечних умовах, про  те, як собі допомагати, коли допомоги немає звідки очікувати, як діяти, коли дорослі поруч безпорадні. Книга для сімейного прочитання, адже вона породжує дуже багато питань і торкається таких складних тем, як Голокост, смерть та війна.

«Крадійка книжок», Маркус Зузак

Вік: 9-13 років

В цій книзі також описуються події Другої світової війни і Голокосту. Її головна героїні дівчинка  Пізель Мемінгер. І її також, як Рафала з «Ковчегу часу», рятують книги. Причому в буквальному смислі. Завдяки їм їй вдається вижити.

Незважаючи на те, що в книзі описуються страшні події, після її прочитання не виникає післясмак безнадії. Навпаки. В ній дуже багато теплих моментів, які показують, що завжди є шанс на гідне життя.

Вам буде також цікаво почитати:

Во что играть в темноте: 30 идей от психолога

Как успокоить ребенка во время сирены: песня "Крокуй до укриття"