Адже у патріархальному суспільстві жінкам не надавалось право презентувати свої ідеї до широкого загалу. Проте неможливість публічно презентувати свої ідеї, твори та винаходи зовсім не означала, що цього взагалі не відбувалось. І вже на початку 20 сторіччя в українському суспільстві справи починають активно змінюватись.

Жінки мають свій твердий голос, власні стартапи та проєкти, що допомагають покращувати наше суспільство, але знаємо ми далеко не про всіх. Чому так сталось? Напевно через те, що у суспільстві досі існують патріархальні стереотипи які ми лише починаємо переборювати. Україна завжди мала талановите  жіноцтво, тож ми маємо говорити про них більше та дати їм належне місце у самоідентифікації. Бо жінка – берегиня культури.  

Почнімо з письменниці Олени Пчілки. Для більшості вона відома як літературознавець та мати Лесі Українки. Але часто замовчується той факт, що вона була першою жінкою, чоловік якої пішов у декретну відпустку. Після народження Лесі лікарі порекомендували породіллі поїхати у санаторій задля відновлення сил. Тож вона так і зробила. А її чоловік, військовий  Петро Косач, взяв відпустку зі служби, щоб доглядати за дитиною. Косач написала цілу низку феміністичних творів, які надихають та спонукають жінок на рух: «Товаришки», «За правдою» та «Світло добра і любові». Також вона була активним учасником наукових комісій. З 1925 року і до самої смерті, вона працювала на благо науки та стала першою жінкою-академіком. Ольга Косач, справжнє ім'я письменниці, лише один з багатьох прикладів прогресивних, сильних жінок яких виховала Україна. У теперішній час їх тільки більше.

Фото:  rau.ua
Фото: rau.ua

Жінка-титан у бізнесі України та світу загалом – Галина Герега. Вона володіє мережею «Епіцентр», якою керує разом з чоловіком. Олігарх, меценат, політична діячка, яка свого часу була секретарем Київської ради. У 2008 році отримала нагороду «Жінка третього тисячоліття». Вона є справжньою акулою бізнесу з власним капіталом у 1,7 млрд доларів та займає 6-те місце у рейтингу найбагатших людей України. Вважається, що бізнес — виключно чоловіча справа, проте Галина прекрасний приклад того що це лише міф, а жіноча сторона бізнесу може бути такою ж успішною.

Фото: uainfo
Фото: uainfo

І авжеж не можна оминути першу леді країни – Олену Зеленську. За освітою архітекторка та наразі політична діячка, яка активно просуває та захищає інтереси України на політичній арені. До початку політичної діяльності вона займалась благодійністю та активно працювала над реформою харчування для дітей у школах. У 2019 році Олена ініціювала приєднання України до міжнародної ініціативи G7 з гендерної рівності — «Партнерство Біарриц», яка працює на встановлення рівноправ'я між жінками та чоловіками. З початку війни, перша леді активно виступає на різних політичних самітах з метою пошуку підтримки України на світовій арені. У липні 2022 року Олена здійснила соло-візит У США з цією ж метою. Одного разу перша леді так про себе сказала:

Я не душа компанії, я не люблю розповідати анекдоти. Це не в моєму характері. Але я знайшла для себе аргументи на користь публічності. Один з них це можливість привернути увагу людей до важливих соціальних питань

Вона сильна, вольова особистість, яка знає  чого хоче та доносить свої думки у політичній сфері попри все. 

Визначні  жіночі постаті є у кожній сфері нашого життя. Вони сильні, незалежні, вольові та готові до нових перешкод. Вони особистості, які прокладають власний шлях у переважно  чоловічому світі. В українському суспільстві ще залишилося багато патріархальних звичок, але саме такі приклади жіночої сили стануть важелем для змін на краще.