Саме для цього команда українських митців створила проєкт «Звуки Чорнобиля». Через творчість українських артистів цей проєкт допомагає по іншому подивитися на Історію, яка сплела життя стількох людей і назавжди залишиться на мапі світу найбільшою техногенною катастрофою всього в 100 км від Києва. 

Музика та пісні завжди допомагали відчути та переосмислити світові події. Саме тому до проєкту було запрошено самих різнопланових артистів. Усі вони отримали доступ до до колекції звуків, які були записані у Зоні Відчуження українським медіа художником Валерієм Коршуновим, автором проєкту ARTEFACT, та створять на їх основі власні композиції до тематичного альбому, присвяченого переосмисленню аварії. Усі артисти відвідали Зону Відчуження, та втілили усі свої думки та відчуття в нові сучасні пісні українського народу.

Гурт Atomic Simao приєднався по проєкту «Звуки Чорнобиля». Цей український гурт - суміш психоделічного та космічного року. Діти великої хвилі 60-х років, натхненні електронною музикою 90-х. Гурт було засновано у Києві. Вони грають інструментальний психоделічний джаз, що рідко зустрічається на вітчизняній сцені.

До складу колективу входять: Георгій Вальчук (барабан), Микита Гавриленко (бас), Андрій Волков (pads, keys, fx), Віктор Жуков (гітара), Андрій Дворяшин (перкуссії) та Федор Сівцов (флейта).

У 2012 році гурт записав свій дебютний альбом «Nodo», що зумовило гучні гітари, а також купу експериментальних синтезаторів та електроніки. У 2013-му вони випустили другий реліз «Sphyro», а потім альбоми «E.C.H.O» (2016) та «Levitation Loom Four» (2018).

Atomic Simao отримали титул «Краща андеграундна група року» за версією Cultprostir.ua, титул «Альбом року» за версією Karabas Live, їх треки були випущені в Америці на одній збірці з CAN, Hawkind та Alice Cooper, а також вони представляли Україну на фестивалі SZIGET у 2017 році.

Наразі, Atomic Simao беруть участь у соціальному проєкті «Звуки Чорнобиля» у рамках якого представлять нову музику.

Андрій Волков: «У віці 2-х років, прямо після аварії, ми з мамою дивилися з балкона велогонку, яка проходила в Києві 1-го травня після аварії. Хоча у моїй сім’ї є медик, ліквідатор. За словами батьків, коли він повернувся в камуфляжі, я не впізнав його, перелякався і заплакав. Рота дезінфекторів, він був санітарним лікарем, а медичні працівники були військово зобов'язаними».

Георгій Вальчук: «Я народився за один місяць і два дні до вибуху. Про те, яких масштабів була ця катастрофа в Києві не говорили. Моя мама дізналася про це, коли мій дідусь зателефонував їй з Москви та терміново сказав їхати якомога далі. Так ми опинилися в Анапі. Сам я пам'ятаю мало про це. До Чорнобиля поїду вперше і для нас це буде дуже пізнавальний досвід, який ми реалізуємо найближчим часом».

Проєкт реалізується компанією Лавіна Концерт за підтримки Українського Культурного Фонду та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного Музею Чорнобиля, МГО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля» та проєкту ARTEFACT.