До нього це зробив номінант на Ґреммі Крістоф Етьє, з французького проєкту TELEPOPMUSIK.

В цьому році соціальний музичний проєкт “Звуки Чорнобиля” виходить на новий рівень та випустить тематичний альбом сучасної музики, у якому, крім міжнародних, візьмуть участь і 6 українських музикантів, а молоді та відомі режисери України разом створять відеокліпи до композицій.

“Звуки Чорнобиля — це сучасне переосмислення відомої катастрофи музикантами, які у кожному треку з різних боків будуть розповідати історії Чорнобилю. Використання звуків, які ми записали у Зоні Відчуження, наповнить музику унікальною атмосферою, втім екскурсія зможе занурити музиканта у тематику та поглибити його/її емоційну залученість і віднайти натхнення для створення нових композицій. Саме під час арт-резиденції кожен зможе більше дізнатись про історію катастрофи, послухати особисті спогади ліквідаторів та переселенців”, — каже творчий куратор проєкту Валерій Коршунов.

Першим анонсованим українським артистом проєкту стала співачка Стасік (Анастасія Шевченко) — медик-стрілець на фронті, художниця-акціоністка у творчості.

СТАСІК (справжнє ім'я Анастасія Олександрівна Шевченко) — українська співачка, акторка, телеведуча та учасниця війни на Донбасі. Вона стала першим анонсованим українським артистом проєкту «Звуки Чорнобиля». Дівчина належить до того типу людей, які постійно перебувають в хаотичному пошуку. Вона грала в театрі «ДАХ», а у 2014 році пішла на фронт, де була медиком-стрільцем. Потім — боротьба з собою після пережитого на війні. 

У 2016 вона випустила своє перше музичне відео «Через хміль». А у 2017-2018 рр була телеведучою телепрограми «Культурна афіша здорової людини» на телеканалі UA:Перший. В своїх піснях Анастасія перетворює себе на зброю. Поетично вона ранить висловлюванням, яке від пісні до пісні, від кліпу до кліпу все набуває виваженої форми. 

У 2019 році співачка випустила низку власних пісень: «Ніж», «Бій з тінню», «Колискова для ворога». СТАСІК як артистка існує всього півроку. Вона протоптала у стерильній і обережній українській поп-музиці нову доріжку, показала, якою ще може бути українська музика. І виявилося, що вона може бути незручною, болючою, травмованою, небезпечною, чесною і красивою одночасно. Виконавиця зауважує: СТАСІК – це своєрідна оголеність, стан, у якому вона перестає стримувати та контролювати емоції.

Зараз СТАСІК приєдналася до проєкту «Звуки Чорнобиля». Разом з організаторами співачка відвідала Зону Відчуження.

 

«Чорнобиль потрапив у сліпу зону нашого зору. Ми готові віддати цю землю, цих людей і цю історію у відчуження, аби тільки не усвідомлювати, що Чорнобиль — не минуле, а наше сьогодення, і те, з чим ми, наші діти, онуки, і десятки поколінь наперед житимуть щодня.» - коментує Анастасія Шевченко.

Проєкт реалізується компанією Лавіна Концерт за підтримки Українського Культурного Фонду та за сприяння Міністерства культури та інформаційної політики України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Національного Музею Чорнобиля, МГО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», МГО «Європейський Інститут Чорнобиля» та проєкту ARTEFACT.

Очікуємо на нові анонси та композиції!

Слідкуйте за проєктом у соціальних мережах https://www.facebook.com/SoundsOfChernobyl

Та на сайті проєкту