Волонтерська команда військових та цивільних психологів створили посібник-практикум для українців, які бажають підтримувати стосунки на відстані та покращувати їх.

Посібник можна безкоштовно замовити чи отримати за посиланням, а інформація буде корисною як родичам цивільних, так і військових.

Згідно досліджень, головним показниками успішної адаптації є позитивна сімейна ідентичність і конструктивна взаємодія між членами родини. (Губеладзе І. «Моделі родинної взаємодії в умовах воєнного конфлікту», 2017 р.)

Тож на меті спільної роботи психологів стала саме допомога у збереженні позитивного ставлення партнерів одне до одного та підтримка конструктивної взаємодії на відстані.

Фото: пресслужба
Фото: пресслужба

Посібник не лише дає розуміння особливостей спілкування на відстані, а й надає покрокову інструкцію для подальшої розмови, алгоритми запобігання незручним моментам, а також має універсальні інструкції та розбори складних. Завдяки порадами, кожен зможе самостійно підготуватися до розмови, бути впевненим в якості свого спілкування, а також матимуть можливість допомогти своєму співрозмовнику.

Алла Котляр, редакторка відділу “Соціум” ZN.UA: «Чимало українських сімей сьогодні розкидано по світу. Чимало українців і українок сьогодні роблять перші кроки в нових стосунках в надзвичайних умовах. Посібник дуже актуальний. Але не для всіх. Він для тих, хто розуміє, що кохання — це не лише про подарунок долі, а ще й про роботу, і готовий працювати над стосунками».

Ілля Лобода, командир взводу, ЗСУ: «Дуже гарний посібник, що має чітку структуру, зрозумілі поради і легко читається».

Екс-командир роти ЗСУ Дмитро Ярмак: «Прості для розуміння та водночас дієві та потужні поради, як підтримати теплі і близькі стосунки з рідними, незважаючи на  тисячі кілометрів відстані. Ці поради особливо будуть важливими для військових та їх сімей, які так потребують спілкування та психологічної підтримки один одного, але яким часом важко зрозуміти, як почати розмову і про що говорити. Цей посібник допоможе повернути радість спілкування».

Фото: пресслужба
Фото: пресслужба

Яна Сабляш, дружина військового: «Посібник «Як ти, коханий(а)?» дає чіткі рекомендації, що робити і чого не робити, щоб зберігати стосунки з рідними на відстані. За час редагування посібника я вже перевірила деякі поради на собі, спілкуючись зі своїм чоловіком, який з березня служить на передовій. Для нас «6 етапів розмови на відстані» працюють. Спробуйте і ви!»

Це вже другий посібник проєкта. Перший посібник під назвою «Як ти, брате?», про травматичний досвід і те, як про нього розмовляти, завантажили в електронному вигляді понад 3000 користувачів, і майже 2000 українців отримали друковані примірники.

«Не треба тиснути, розпитувати про найбільш травматичні події, намагатися допомогти в тому, на що ви не можете впливати. Варто бути активною стороною в розмові, давати зразок, розповідати про свій стан і стан людей навколо вас, про новини та плани, показувати, як ви справляєтеся і будете справлятися. І, головне, щойно виникає незручність, переходити до наступного кроку алгоритму,» – підсумовує автор посібника, психотерапевт Антон Семенов.