Існує міф, що жодне бомбосховище не врятує від ядерного удару, проте це не так. У 1945 році, під час вибуху у Хіросімі, японець Ейзо Номура, що випадково опинився у підвалі звичайного будинку за 170 метрів від епіцентру – не просто вижив, а й прожив до 84 років досить здоровою людиною. 

Чого не можна робити під час ядерного вибуху

  • Не дивіться у бік спалаху. Це загрожує опіком рогівки, сліпотою та опіком очей
  • Не панікуйте та не метушіться
  • Не підходьте до вікон та не відчиняйте їх
  • Не завмирайте посеред вулиці
  • Стережіться опадів рпдіактивного пилу чи дощу

Радіація уражає людей лише на відстані до 2 — 3 км від місця вибуху, незалежно від потужності заряду.

Як діяти: 

Якщо ви знаходитесь на вулиці - лягайте на землю, бажано у якесь заглиблення. Вам потрібно сховатися від ударної хвилі та від уламків. Лягати потрібно ногами у бік вибуху, та закрити одягом усі відкриті частини тіла. Руки тримайте під собою, рот та вуха накрийте маскою чи капюшоном, якщо того немає - використовуйте хустку та дихайте через неї. 
Ви маєте якнайшвидше потрапити до укриття чи підвалу, слідкуйте щоб не було вікон та дверей. 

Гамма-випромінювання слабшає наполовину в разі проходження шару свинцю завтовшки 2 см, сталі – 3 см, бетону – 10 см, ґрунту – 14 см, води – 22 см, деревини – 31 см

Ви потрапили в укриття, що робити:

Щоб усунути радіоактивне забруднення - обережно зніміть верхній шар одягу. Так ви скинете 90% забруднення та зменшите час перебування під впливом опромінення. 

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Закрийте всі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер та обігрівач. Тримайте дистанції з іншими людьми, не їжте та не пийте нічого, що могло отримати радіоактивне забруднення. 

Обмийте всі відкриті ділянки шкіри, особливо руки та обличчя. Використовуйте мило та велику кількість води. Якщо у вас немає доступу до води, скористайтеся вологою серветкою, чистою вологою тканиною або вологим паперовим рушником.

В укритті потрібно залишатися протягом 24 годин до отримання інструкцій від влади. 

Перша допомога:

Роздягніть людину та обробіть шкіру теплою водою із милом. Не нехтуйте правилами власної безпеки: використовуйте маски та рукавички. Обережно протріть вуха та ніс зволоженою стерильною ватою.

Якщо людина отримала  поранення, потрібно накрити шкіру навколо відкритих ран водонепроникними пов'язками та обережно промити рани великою кількістю води або фізіологічного розчину. 
Порожнину рота треба промити водою, почистити зуби та ополоснути рот перекисом водню, чи розчином лимонної кислоти.