Нові імена:

українка в Данії
створює аксесуари,
які носять принцеси


Сумки талановитої українки носять відомі леді Данії, серед яких і кронпринцеса Мері і принцеса Марі.

Наталка Хансен — українка, яка уже довгий час не живе на Батьківщині. Спочатку були вісім років у Південно-Африканській республіці, а тепер сім у Данії. У Скандинавській країні Наталка започаткувала бренд, який став дуже успішним — Naledi Copenhagen. Naledi Copenhagen — це ексклюзивні сумки та клатчі зі страусиної шкіри. Але не тільки – це ще й аксесуари.

Свій бізнес у Данії Наталка починала і розвивала, одночасно виховуючи ще й трійко малих дітей.

Автор: Вікторія Зилінська

Наталко, як ви поселилися у Данії?

  – Мій чоловік данець. Ми працювали разом в Україні, так і познайомилися. Але у 2002 році виїхали жити до Кейптауна у Південно-Африканській республіці. Прожили там вісім років, а потім вирішили повернутися в Європу і спробувати, як життя піде у Данії. На той час у нас вже з’явилися діти і ми хотіли бути ближче до родини – як до моєї в Україні, так і до його в Данії.

Як ви розпочали свій бізнес у Данії, як знайшли себе тут? Певно ж, пробували і те, і інше…

  – Насправді все сталося майже випадково. Коли я жила у Кейптауні, співпрацювала з досить цікавими місцевими дизайнерами, які створювали різні модні колекції – одяг, аксесуари, ювелірні вироби. Вони хотіли продавати свої колекції у Європі. Коли я переїхала у Данію, хотіла створити агенцію, яка представляла б на данському ринку власне цих південно-африканських дизайнерів. Мене ця справа дуже цікавила, тому що ці дизайнери працюють у системі sustainable fashion, тобто це етичний дизайн, товари, зроблені з максимальним акцентом на повагу до навколишнього середовища та людей, що виробляють товар. Я почала зустрічатися з байєрами ексклюзивних данських магазинів. Випадково на зустрічі з одним з найвідоміших концепт-бутиків мала з собою сумку Naledi. А на тому етапі для мене це був дуже маленький проект. Тобто, ми створили невеличку колекцію сумок-клатчів зі страусиної шкіри. І власне байєра зацікавило, що це за сумка у мене в руці.

Наскільки я знаю, ви ці клатчі виготовляєте з особливої шкіри…

  – Так, це страусина шкіра. Взагалі ПАР є світовим лідером у виробництві страусиної шкіри. Там виробляють шкіру найкращої якості. Я мала контакти з виробниками, мені самій це було цікаво, от і вирішили зробити таку невеличку колекцію і подивитися, чи зможемо зацікавити покупців. В той час я не розраховувала, що наша колекція стане такою популярною. Для мене було великою честю працювати в ролі представника інших дизайнерів з ПАР, які вже мали культовий статус в себе вдома, та завойовували міжнародне визнання. Починаючи цю справу, я робила ставки саме на відомих дизайнерів, а не на те, що ці мої три чи п’ять моделей сумок стануть успішними.

Ми використовуємо дуже цікавий і менш поширений тип страуса. Типова страусина шкіра "в цяточку", напевне, всім відома. Ми ж використовуємо інший тип стаусиної шкіри, що виглядає більше як змія чи пітон, щось таке рептильне і містичне. Це та шкіра, яка береться зі страусиних ніг. Це дуже гарний, тактильний матеріал для аксесуарів та сумок. Це також один з найбільш ексклюзивних типів шкіри, які існують. З ним дуже складно працювати, тому мало хто, навіть з дуже відомих брендів, наважуються використовувати цю надзвичайно гарну шкіру. Ми ж освоїли технологію роботи з нею, та пропонуємо нашу колекцію як етичну і справді ексклюзивну альтернативу іншим виробам з рептильних шкір.

Пітон та різні зміїні шкіри традиційно дуже популярні в індустрії моди, але є багато сумнівних моментів відносно того, звідки вони беруться. Деякі види пітонів та змій навіть занесені до Червоних книг, але все одно їх виловлюють і дуже нещадно з ними поводяться. Про це дуже багато говорили у світі. І це призвело до того, що багато байєрів, впливових видань, як от наприклад VOGUE, повністю відмовились від продажу та демонстрації будь-якої продукції, зробленої зі шкіри пітона.

І ви знайшли альтернативу?

  –  Так. Страусина шкіра має луску, як пітон, але страус не є занесеним у Червону Книгу. Страусів розводять на фермах на територіях, де для місцевого населення дуже важливо мати роботу на фермах і підприємствах, які обслуговують галузь. Тому коли я лише починала цей проект, важливу роль відігравало і те, що ми підтримували створення робочих місць на тих територіях ПАР.

Особисто ви берете участь у розробці дизайну чи лише у продажі, популяризації?

  – І те, і інше. Тобто, ми командою повністю створюємо колекцію, починаючи з дизайну, продовжуючи закупкою усіх необхідних для колекції матеріалів - це шкіра, фурнітура, упаковка. Потім ми співпрацюємо з виробниками, які наші сумки шиють. Таких виробників є кілька – спочатку тільки у ПАР, тепер колекція значно більша, тож у нас є виробники в Іспанії і Італії. Даємо замовлення виробникам, контролюємо якість, потім вся колекція пересилається у Данію, а звідси ми розповсюджуємо її для наших клієнтів. Ці клієнти - ексклюзивні мультибрендові бутики у Данії, Скандинавії та у ЄС. Колекції можна переглянути на нашому сайті – naledicopenhagen.com.

 Ми представляємо нову колекцію кожні шість місяців, зустрічаємося з баєрами з усієї Скандинавії – це і Норвегія, і Швеція, зараз починаємо працювати з Фінляндією, Ісландією. Наш бренд вже досить відомий, нас добре знають – знають, що є сумка від Naledi, яка це якість, який це стиль, знають про те, що багато відомих данських жінок є нашими клієнтами, у тому числі і принцеса Мері, принцеса Марі.

Лiворуч: кронпринцеса Мері з кронпринцем Фредеріком. Праворуч — принцеса Марі з принцем Йоакімом.

Як найвідоміші модниці Данії та принцеси зацікавилися вашими сумками?

  – Моїм найпершим клієнтом був відомий магазин в Копенгагені Rue Verte, який є також улюбленим магазином королівської родини. Кілька тижнів після отримання колекції, байєр зателефонувала мені та повідомила, що найпершу сумку у них купила Принцеса Мері. Мері відразу ж замовила це одну модель, а зараз у неї вже сім моїх сумок. Друга данська принцеса, Марі, також має шість сумок від Naledi.

Якимось чином співпрацюєте з Україною?

  – Що стосується України, то це дуже актуальне питання. Ми хочемо використовувати елементи української вишивки у наших дизайнах. Маємо багато моделей сумок-клатчів зі вставками української вишивки, виконаних у дещо нетрадиційному стилі. Тож зараз я шукаю виробників в Україні, які могли б допомогти у виконанні цих невеличких вставок.

Але не лише це. Мене цікавлять також українські підприємства, починаючи від пошиття сумок, закінчуючи виготовленням упаковки. Хотілося б допомогти українським підприємствам вийти на данський ринок. Хотілося б знайти хорошого українського виробника, з яким ми могли б співпрацювати довгостроково.

Нещодавно я також відкрила нову фірму, агентство, що представлятиме на Скандинавському ринку українських виробників одягу так аксесуарів. Ми вже успішно запустили на ринку український бренд Varenyky Fashion, та шукаємо інші перспективні бренди.