Такий «застій» пояснюється специфікою нейрогуморальної регуляції метаболізму в жирових клітинах. Спорт та обмеження в їжі стимулюють вироблення адреналіну та норадреналіну, на що адипоцити лише уповільнюють обмін речовин, щоб запобігти втраті енергії з жирових «депо».

Спільно з маркетплейсом для косметологів FILLER-SHOP ми вирішили поговорити про ліполітики, які допомагають впоратися із зайвими сантиметрами в об’ємі та позбутися целюліту.


Що таке ліполітики?


Ліполітики – це мезатерапевтичні коктейлі, що містять активні компоненти, які впливають на жирові клітини – адипоцити. В результаті хімічного ліполізу жирові клітини або скорочуються у кількості, або в розмірах. Результат залежить від виду ліполітика.


Як діють ліполітики та як вони виводять жир?


Основна відмінність між прямими та непрямими ліполітиками полягає у їхньому складі:

  • Прямі жироспалюючі ліполітики містять 2 обов'язкові компоненти: фосфатидилхолін (PPC) не менше 1000 мг і дезоксихолат натрію не менше 5 мг. Перша речовина руйнує мембрану ліпідів та підвищує реабсорбцію жиру, а другий емульгатор пов'язує жирову емульсію та виводить її з організму.
  • Непрямі ліполітики містять пептиди, амінокислоти, екстракти рослин тощо – речовини, які не руйнують адипоцити, але прискорюють внутрішньоклітинні обмінні процеси. Непрямі ліполітики працюють за рахунок активізації мікроциркуляції, лімфодренажу та метаболізму.

Куди можна колоти ліполітики?


Глибина введення ліпо-препаратів також має відмінність:

  • Прямі ліполітики вводять на глибину до 3 см у шар підшкірно-жирової клітковини, де “живуть” наші жирові клітини. Некоректне введення на меншу глибину може спровокувати небажані наслідки, оскільки фосфатидилхолін здатний розчинити клітинні мембрани не тільки адипоцитів і завдати шкоди сусіднім тканинам.
  • Непрямі ліпостимулятори вводять на глибину до 6 мм, що дозволяє прискорити лімфодренаж, усунути набряклість і пастозність, а також помітно зменшити бугристість шкіри за наявності целюліту.

Ліполітики для обличчя: основні особливості


Найпопулярніші ділянки обличчя, куди вводяться ліполітики – щоки та друге підборіддя. Іноді ліпомезотерапія застосовується для лікування гриж на повіках чи корекції форми носа. Такі «депо» жиру на обличчі не піддаються жодному іншому впливу, виключно хімічному ліполізу. Важливо обрати високоочищені ліполітики для обличчя, призначені для роботи саме на цій ділянці, і дотримуватися протоколу процедури.


Застосування ліполітиків для тіла: особливості


Як правило, для тіла обирають прямі ліполітики: тіло на них реагує помітним зменшенням сантиметрів за 2 тижні після першого сеансу. Основні ділянки для введення коктейлів:

  • «вдовий горб»,
  • руки та «подушки» над ліктями,
  • боки та «валики» на спині,
  • живіт,
  • стегна,
  • валики над колінами.

Ефективні ліполітики для живота часто використовуються для усунення жирових пакетів як у жінок, так і у чоловіків. Незважаючи на безпеку хімічного ліполізу, прямі ліполітики для тіла мають потужну дію, тому важливо не перевищувати дозування (за 1 сеанс не більше 20 мл), щоб не спровокувати побічні ефекти та проблеми з нирками. Найкращі ліполітики мають усі необхідні супровідні документи (дозволи, сертифікати якості) незалежно від того, чи виробляються вони в Європі чи у Південній Кореї.


Скільки процедур ліполітика потрібно для результату?


Все залежить від обсягу проблеми у прямому та переносному значенні. Найчастіше курс мезотерапії з ліполітиками складається з 3-8 процедур. Важливо також розуміти, що при недотриманні питного режиму (2 літри на день перший тиждень після введення препарату), режиму здорового харчування та активної фізичної діяльності результат швидко зникне, оскільки жирова тканина має властивість «розподіляти» запаси новопридбаного жиру на сусідні адипоцити.