У всіх підлітків буває такий період, коли вони лягають спати пізно. Навіть якщо їм наступного дня треба рано вставати. Відбувається це тому, що молоді люди намагаються задовольнити особисте бажання робити все по-своєму. Так, це протест, а це ще боротьба за контроль.

З початку війни дедалі більше людей почали відзначати за собою прокрастинацію сну. Замість того, щоб лягти вчасно та нормально відпочити, люди довго читають новини у смартфонах, відсуваючи час сну якнайдалі.

Природа цього явища така сама. Попри втому і здоровий глузд, люди руйнують розпорядок дня і знижують свою, і так невелику, працездатність, щоб створити ілюзію контролю.


Це ілюзія, бо жодного реального впливу, окрім негативного, такий патерн на життя не має.


При цьому не можна заперечувати, що, як і алкоголь для алкоголіка, така поведінка дуже приваблива. Важливо пам'ятати, що читання новин ще більше зменшує відчуття контролю, адже воно постійно нагадує, що вплив на те, що відбувається - мізерний.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Найпростіша річ, яку можна порадити у цій ситуації – запровадити для себе нову звичку. Якщо з новинами взаємодіяти не тоді, коли в них легко «залипнути», тобто ввечері, а, наприклад, зранку, коли вашому «залипанню» протистоять реальні справи – скоротите час читання новин до необхідного мінімуму.

Однак і цього буде недостатньо, тому що наша потреба у контролі свого життя зараз об'єктивно зросла, і стрес, який ми постійно відчуваємо, також збільшився.

Зменшити свою «спрагу контролю» вам допоможе лише успішна діяльність. Коли під вашим контролем відбувається весь робочий цикл, від задуму до реалізації. Ось тому для багатьох робота та волонтерська діяльність стають сильною психологічною підмогою.


Успішною діяльністю можуть і всі побутові відносини. Включаючи турботу про близьких та турботу про себе. Важливо, щоб ви вважали, що робите її не вимушено, під тиском обставин, а на власний вибір.


Щоб розпочати цикл такої діяльності, що повертає контроль, ви можете задати собі наступні питання: Що я хочу зробити прямо зараз? Які свої дії я зараз вважаю найкращими для себе та своєї сім'ї? Що простого і досяжного я можу зробити, щоб принести користь собі чи іншим так, щоб я після цього був собою задоволений чи міг би собою пишатися?