У суботу, 10 грудня 2022 року, православні християни відзначають свято на честь ікони Божої Матері, яка називається «Знамення», а також вшановують пам'ять преподобного Романа Антіохійського (Сирійського). В народі цей день називали Знамення, Зимове знамення, Романів день або Роман Чудотворець.

Що не можна робити на Романа Чудотворця 10 грудня 2022 року? 

  • займатися тяжкою фізичною роботою (і чоловікам, і жінкам)
  • шити, в'язати, вишивати
  • рибалити
  • приймати гостей

Прикмети на Романа Чудотворця 10 грудня 2022

Читайте також: Єфросиніна вперше розповіла про вечірку Горбунова, на якій мало не загинула

Від дня Знамення чекали якогось знака згори, тому брали до уваги кожну дрібницю. Так, наприклад, наступні 12 днів після Романа повинні показати, якою буде погода наступного року (по дню на щомісяця.) Проводили й різні обряди: обходили з іконою та запаленою свічкою житло, щоб уберегти його від пожежі, підставляли обличчя північному вітру, щоб той забрав усі біди та негаразди тощо.

Зимове знамення — день святковий, але пісний. Уся родина ввечері збиралася на урочисту вечерю, для якої випікали спеціальні пироги, булочки та пряники: пригощалися самі та пригощали близьких.

Але головною традицією, звісно, ​​була святкова служба. На ній Діві Марії молилися за мир, зцілення від душевних і фізичних ран та зміцнення сімейних зв'язків. До святого Романа, який також є покровителем дня 10 грудня завдяки його прижиттєвим діянням, зверталися за допомогою у рятуванні від безпліддя.

Інші свята 10 грудня 2022

  • Всесвітній день футболу
  • Міжнародний день прав тварин
  • Міжнародний день умовно-безкоштовних програм
  • День марійської писемності
  • День десяткової класифікації Дьюї

Погодні прикмети на 10 грудня 2022 року

Якщо на Романів день буде хмарно, то перша половина липня буде з опадами.

Мороз та сонце 10 грудня — другий місяць літа буде спекотним.

Горобці цвірінькають — буде потепління.

Яскрава зоря віщувала вітряну погоду.

Іменини 10 грудня 2022

Читайте також: Зіркові пари світового шоубізнесу, які у 2022 році стали батьками

За православним церковним календарем іменини відзначають Олексій (захисник), Андрій (мужній), Борис (спадкоємець), Василь (царствений), Володимир (що володіє світом), Всеволод (всевладний), Гаврило (сила Божа), Дмитро (присвячений Деметрі), Іван (благодать Божа), Микола (перемагає народ), Никон (перемагає), Роман (римлянин), Серафим (вогненний), Сергій (благородний), Федір (Божий дар), Текла (слава Божа), Феодосій (даний Богом) та Яків (слідує по п'ятах).

За католицьким — Григорій (не спить), Євграф (добре писання), Євлалія (красномовна), Марк (молот), Міна (місяць, місячний), Хома (близнюк), Едмунд (захисник родового маєтку) та Юлія (пухнаста, липнева).


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: