У суботу, 3 вересня 2022 року, православна церква вшановує пам'ять Апостола Тадея. У народному календарі свято отримало назви Тадей Проповідник, День Тадея та Тадея день.

Що не можна робити на Тадея Проповідника 3 вересня 2022 року?

  • смітити грошима і робити необдумані покупки
  • викидати яєчну шкаралупу, інакше можна залучити нещастя.
  • ходити в гості незаміжнім дівчатам
  • Читайте також: ТОП-15 звезд, которые с легкостью садятся на шпагат

    сваритися
  • слухати чужі поради
  • ображатися
  • заплітати коси, інакше волосся буде сухим і ламким.
  • протирати пил у будинку, інакше можна привнести у своє життя біди

Прикмети на Тадея Проповідника 3 вересня 2022

На день Тадея збирали останній урожай яблук для тривалого зберігання. Плоди зривали в першій половині дня, поки він ще не встиг нагрітися від сонця. Робили це дуже обережно, щоб не зіпсувати фрукт, інакше він швидко зіпсується. Поганою прикметою, що дає травми і невдачі, вважалося пошкодження стиглого яблука при складанні.

Іншому, не менш важливому занять, також присвячували свою увагу 3 вересня — збирання льону. Ця рослина і сьогодні "дарує" нам практичний, зручний і легкий одяг.

Читайте також: Місячний календар городника на вересень 2022 року

Вважалося, що 3 вересня на лляних полях можна зустріти Льняницю — міфічну істоту, схожу на біляву, блакитнооку молоду дівчину. Щоб не турбувати її спокій, під час збирання льону дітям заборонялося виходити в поле, бігати, шуміти та ін.

Свята мучениця Васса була дружиною язичницького жерця, однак сама була глибоко віроючою християнкою. Жила в місті Едесси у Македонії разом із трьома своїми синами. З дитинства вона була вихована в християнській вірі, яку і передала синам.

Під час правління імператора Максиміана Галерія (305-311 рр.), який переслідував християн, її чоловік доніс правителеві на свою дружину і дітей. Усі вони, незважаючи на погрози, відмовилися принести жертву ідолам. Тоді на очах у матері стали катувати дітей. Старшого, Феогнія, підвісили і стругали залізними кігтями. Юнакові Агапієві здерли з голови до грудей всю шкіру, але мученик не проронив ні звуку. Нарешті, почали мучити й молодшого сина Писта. Мати не переставала надихати їх до терпіння страждань за Христа. Тоді юнакам відрубали голови.

Святу Вассу ув'язнили і морили голодом, але Ангел підкріплював її небесною їжею. При наступних муках вона залишилася неушкодженою від вогню, води та звірів. Коли її привели в язичницьке капище, вона розбила статую Зевса. Тоді мученицю кинули в морську безодню. Але несподівано для всіх підплив корабель, і святу підняли на нього троє світлоносних юнаків (преподобний Никодим Святогорець вважав, що це були її діти, раніше замучені). Через 8 днів свята Васса сама зійшла з корабля до правителя острова Апон, недалеко від Кизику, в Препонтиді або Мармуровому морі. Там її знову зловили язичники та після биття палицями їй відрубали голову. Так закінчилося земне життя святої мучениці Васси, та почалося вічне небесне життя у Домі Бога.

Прикмети на 3 вересня:

У народі існувало кілька погодних прикмет на 3 вересня. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде теплою. Холодний вітер і пожовкле листя на березах віщують холодну погоду найближчим часом. Кури линяють у цей день – до теплої зими. Багато жолудів лежить на землі — на снігову погоду на Різдво.

Інші свята 3 вересня 2022

День народження бюстгальтера
День відкриття нових дверей
День, хто зірвався з різьблення
День солідарності у боротьбі з тероризмом
День явлення Світлописаного образу Пресвятої Богородиці
Шуфутінів день
День відкриття унікальності ДНК
День пам'яті преподобної Марфи Дівєєвської
День перерви на мистецтво (Art Break Day)
День пам'яті преподобного Авраамія Смоленського
День «Візьміть свої манери на роботу»
День пам'яті святої мучениці Васи та дітей її, мучеників Феогнія, Агапія та Піста

Іменини 3 вересня 2022

3 вересня День ангела за православним церковним календарем відзначають Авраам (батько народів), Олександр (захисник), Васса (Василіса) (пустеля, царствена), Єфрем (плодовитий), Гнат (вогняний), Корнилій (Корній) (ріг, ягоди кизилу) , Марфа (пані, господиня), Павло (малюк) і Фадей (серце), Агапій, Дорофей, Іоаннік, Піст, Сармеан, Феогній, Феокліта.


Вам буде цікаво почитати на Ivona: