У вівторок, 26 липня, православна християнська церква відзначає День Архангела Гавриїла  або, за народним календарем, Гаврила Літнього.

Що не можна робити на Гаврила Літнього 26 липня 2022 року?

Цей день відзначають роботою та молитвою, тому в числі заборон обжерливість та лінь, жорстокість, лихослів'я, скупість та жадібність, заздрість та гнів.

Прикмети на Гаврила Літнього 26 липня 2022

У цей час триває активний збір урожаю, тому всі думки простого народу на Гаврила Літнього були виключно на полях. З ними пов'язували надії та сподівання, побоювання та страхи. Так як кінець липня часом був вкрай вологим з великою кількістю опадів, у Архангела Гавриїла просили захисту врожаю від природних катаклізмів: щоб не згнили сіно та зерно в полі, щоб град не побив урожай, щоб сонце гріло помірно (достатньо, щоб зріли плоди, але не настільки сильно, щоб спалити їх). Вважається, що Гаврило Літній в образі сонячного променя бродить у цей день полями, садами та городами, наглядаючи за збереженням урожаю.

Перший сніп, зібраний цього дня, зберігали до наступного року. Згідно з повір'ями, він приносив до будинку мир та добробут. Його зерна додавали в ліки хворим, їм поплескували дітей та вагітних жінок, щоб захистити від нечистої сили.

Втім, Архангел Гавриїл вважається не лише покровителем полів та посівів. Про допомогу в нього просять також сироти та безплідні сім'ї. Під свій захист Гаврило Літній бере також сім'ї, які переживають проблеми.

Метелик, що залетів у будинок цього дня хороша прикмета, яка обіцяє удачу.

Інші свята 26 липня 2022

  • День працівників торгівлі в Україні
  • День есперанто.

Іменини 26 липня

Антон (той,хто вступає в бій), Гавриїл (помічник Бога), Сара (знатна), Степан (вінець) і Юліан (з роду Юліїв) відзначають День ангела за православним церковним календарем, Анна (блага), Мирослава (славна світом) та Юхим (благочестивий за католицьким.


Вам буде цікаво прочитати на Ivona: