Сьогодні, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції. Це свято – одне з найважливіших державних та офіційний вихідний у країні. На жаль, цього року всі додаткові вихідні скасовані через повномасштабне російське вторгнення, проте дізнатися більше про свято і про Основний закон України варто.

День Конституції в Україні: історія свята

28 червня 1996 року Верховна рада України ухвалила Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі усю ніч із 27 на 28 червня.

Ухвалення конституції закріпило правові засади незалежної України, її суверенітет та територіальну цілісність. Ухвалення конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. З того часу 28 червня відзначається День Конституції.

Цікаві факти щодо Конституції України

  • Підготовка Основного закону України затягнулася на шість років із 1990 по 1996 роки. Це пов'язують із затяжною соціально-економічною кризою.
  • Протягом 1990-1996 років було запропоновано 15 проектів Конституції. Зокрема, комуністи пропонували зберегти назву УРСР та відновити радянську форму правління, а згідно з проектом Конституції Конгресу українських націоналістів Крим міг втратити статус автономії.
  • Активний період роботи над конституцією тривав три місяці, у квітні проект Конституції внесли до порядку денного засідань, а після двох місяців доопрацювання ухвалили у першому читанні. Під час доопрацювання до закону внесли 6 тисяч правок.
  • Засідання, на якому розглядали проект Конституції, тривало цілу добу. Народні депутати голосували за кожну статтю закону окремо. Внаслідок бурхливих дискусій депутатам вдалося погодити всі положення документа і 28 червня 1996 року о 9.20 ранку відбулося голосування за Конституцію загалом.
  • Конституцію України могли і не ухвалити 28 червня, тому що Президент України видав указ про проведення Всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про ухвалення нової Конституції. Однак після ухвалення Основного Закону указ було скасовано.
  • Міжнародна спільнота назвала Конституцію однією з найдемократичніших у світі.

Вам буде цікаво почитати на Ivona: