Історія свята

Свято було встановлено у II столітті до зв. е. на згадку про очищення Храму, освячення жертвника і поновлення храмової служби Маккавеями, що послідували за розгромом і вигнанням з Храмової гори греко-сирійських військ та їх єврейських союзників у 165 році до н. е.

Назва цього свята походить, ймовірно, від вислову «хануккат ха-мизбеах» (освячення жертовника), яке відбулося відразу після звільнення Храму Маккавеями та його очищення від ідолів. Інше пояснення розшифровує назву свята інакше відпочили від ворогів.

Чудо Хануки

Згідно з переказами, коли Ієхуда Маккавей та його воїни очистили Храм, вони не змогли знайти ритуально чисту олію, яка годилася б для того, щоб запалити менору і освятити Храм. Після тривалих пошуків все ж таки було знайдено одного невеликого глечика з чистою олією, але він був такий малий, що його могло вистачити тільки на один день горіння менори. Однак Маккавеї все ж таки вирішили запалити менору, оскільки Храм мав бути освячений, і тоді сталося диво: олії вистачило рівно на вісім днів, тобто точно на той час, який був потрібний для приготування нової чистої олії для менори. На згадку про це диво свято Ханукі відтоді відзначається протягом восьми днів.

Закони та звичаї Хануки

Ханука входить до свят, святкування яких було встановлено мудрецями. З цієї причини немає заборони працювати в дні Ханукі. Хануку та Пурім іноді називають «дитячими» святами. В Ізраїлі ці свята зазвичай є робочими днями, за винятком дітей у школах, які в ці дні не навчаються.

В ашкеназькій традиції на це свято прийнято давати дітям гроші, готувати картопляні оладки і грати в спеціальний ханукальний дзиґ.

Дрейдл

Ще до повстання Маккавеїв дрейдели (чотирьохсторонні дзиги, що використовуються для азартних ігор) спочатку використовувалися як приманки після того, як греко-сирійська армія царя Антіоха IV Єпіфана ухвалила низку законів, що забороняють велику кількість єврейських релігійних обрядів. Тож єврейський народ просто переніс вивчення Тори до підпілля, вдаючи, що грають дрейдлами в ігри, таким чином спантеличуючи солдатів. З того часу дрейдел був став символом кумедної грау у яку під час Хануки грали на шоколадні монети. На кожній стороні дрейдела є різні літери на івриті, які говорять гравцеві, скільки покласти чи вийняти з горщика. Разом ці чотири літери утворюють абревіатуру «Нес Гадоль Хайя Шам», що означає «там сталося велике диво».

Getty Images
Getty Images

Запалювання свічок Ханукії

Протягом усіх восьми днів свята прийнято запалювати свічки ханукії на згадку про чудо, що сталося в дні Хануки. Порядок запалення наступний: першого дня запалюється одна свічка, другого — дві, і так до восьми. Дев'ятий світильник, званий шамаш, призначений для запалювання решти свічок і запалюється в усі дні свята перед основними свічками. Загальна кількість свічок, використовуваних Хануку – 44.