Відома фраза Гіппократа - "ти є те, що ти їси", актуальна не тільки для нас, а й наших братів менших. Здоров'я та добробут домашніх тварин прямо залежить від того, чим ми їх годуємо. Тому важливо приділити увагу складання їхнього раціону, підійшовши до нього так само відповідально, як і до свого власного.

 

Поєднуй у раціоні сухий та вологий корм

Часто запитують, а сухий корм чи вологий? Ти можеш вибрати один із варіантів, але оптимальним ветеринари вважають поєднання обох видів корму. Кожен з них має свої переваги: сухий корм допомагає підтримувати здоров'я зубів, тоді як вологий корм запобігає зневодненню і, отже, розвитку сечокам'яної хвороби.

Не перегодовуй вихованця

Для дорослої тварини достатньо двох прийомів їжі в день, але з дотриманням режиму - бажано давати корм в один і той же час (вранці та ввечері). Якщо ти вибираєш сухий корм, дозування слід визначати не за апетитом тварини, а за вагою. Виробники зазвичай вказують денну норму, що рекомендується, на упаковці. Щоб твій вихованець отримував достатню кількість їжі, важливо періодично зважувати його.

Читайте також: Скільки часу потрібно гладити кота, щоб зняти стрес?

Не забувай про воду

Кішки – далеко не найбільші любителі пити воду. Але це не означає, що вона не потрібна їм зовсім. Якщо кішка не хоче пити з миски, встанови спеціальний фонтан з безперервним потоком води. Також важливо стежити за кількістю споживання твоїм вихованцем рідини. Норма води для кішки становить близько 30 мл на кожний кілограм ваги. Якщо помічаєш, що кішка випиває набагато більше або навпаки відмовляється від води, необхідно звернутися до ветеринара. Така поведінка може свідчити про проблеми зі здоров'ям, наприклад, такими як діабет або ниркова недостатність.

Виключи заборонені продукти

Найпоширенішою помилкою, яку роблять дбайливі господарі, є підгодовування вихованця продуктами зі свого столу. Незважаючи на те, що багато котів люблять солодощі та солоне, не слід пригощати їх такою їжею. В іншому випадку можуть виникнути проблеми шлунково-кишкового тракту, нирок та печінки, які призведуть до ожиріння та сечокам'яної хвороби.

Ось деякі продукти, які потрібно виключити з раціону кішки:

  • Свинина: це м'ясо занадто жирне для котів.
  • Молоко: у кішок непереносимість лактози.
  • Печінка: у сирому вигляді вона може викликати у кішок метеоризм, а у вареному - запор.
  • Кістки: вони можуть застрягти в горлі, а якщо кішка все ж таки їх проковтнула, то і пошкодити стравохід, шлунок.
  • Варена картопля: крохмаль, що міститься в картоплі, не засвоюється у шлунку кішки.
  • Бобові: як і у людей, можуть спричинити здуття живота.
  • Риба: як би не було дивно, але риба може викликати у кішок сечокам'яну хворобу.
  • Гриби: містять токсини, шкідливі для кішок.

Не змішуй корм різних брендів

Ця фраза – не просто маркетинговий хід, це реальна порада, яку слід враховувати. Склад кормів ретельно розрахований. Якщо вранці ти годуєш свого вихованця кормом одного виробника, а ввечері - іншого, це може порушити баланс вітамінів, мінералів, жирних кислот та інших корисних речовин. Наслідком чого можуть стати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, нирками, печінкою, серцем, зором і, зрештою, репродуктивною системою твого вихованця.

Дотримуйся наших порад, і твій кіт або кішка будуть щасливі прожити з тобою довгі роки здоровими.