У п'ятницю, 21 квітня, британська королева Єлизавета II могла б відсвяткувати свій 97-й день народження. Глави держави з найдовшим правлінням у світі та матері нинішнього короля Сполученого королівства Чарльза III не стало восени минулого року.

З нагоди важливої ​​дати для британської монархії редакція Bigmir) Афіші вирішила згадати найвідоміші фільми про Єлизавету II та інших членів королівської родини.

«Королева» (The Queen, 2006)

У цій кінострічці розповідається про те, як королівська родина відреагувала на загибель принцеси Діани в авіакатастрофі в Парижі. Народ незадоволений тим, що Єлизавета II та її родичі перебувають на літньому відпочинку в Балморалі замість того, щоб повернутися до Лондона висловити співчуття. Прем'єр-міністр Тоні Блер умовляє королеву зробити заяву та вийти до народу, який приносить квіти до Букінгемського палацу на згадку про Леді Ді. Зазначимо, що  Гелен Міррен отримала «Оскар» за роль Єлизавети ІІ у цьому фільмі.

«Лондонські канікули» (A Royal Night Out, 2015)

У травні 1945 року принцеси Єлизавета та Маргарет умовляють своїх батьків короля Георга VI та королеву Єлизавету дозволити їм відсвяткувати День перемоги не в Букінгемському палаці, а разом із британським народом. Дівчата потрапляють у різні небезпечні та кумедні ситуації, а виплутатися з них їм допомагає  пілот Джек, який перебуває у самоволці. Більшість подій фільму були вигадані сценаристами.

«Король говорить» (The King's Speech, 2010)

Історична драма розповідає про те, як австралійський логопет Лайонел Лог допоміг Георгу VI напередодні його коронації позбутися сильного заїкання.

 «Діана» ( Diana , 2013)

Фільм зосереджений на подіях двох останніх років життя принцеси Діани, зокрема на її романі із пакистанським кардіохірургом Хаснатом Ханом. Через пильну увагу ЗМІ, стосунки пари заходять у глухий кут. Діана починає зустрічатися з єгиптянином Доді аль-Файєдом, щоб змусити Хана ревнувати.

«Молода Вікторія» (The Young Victoria, 2009)

У біографічному фільмі можна побачити, якими були важкими стосунки королеви Вікторії з її суворою матір'ю, яка у свою чергу була під сильним впливом управлінця двору, сера Джона Конроя. Також у картині показано знайомство Вікторії з любов'ю всього її життя — принцом Альбертом.

«Гаррі та Меган: Королівська історія кохання» (Harry & Meghan: The Royal Love Story, 2018)

У фільмі показали, як принц Гаррі та акторка Меган Маркл зустрілися на побаченні наосліп і швидко закохалися в один одного, а також пильну увагу світових ЗМІ до них та реакцію родини та друзів на їхній роман.

Зазначимо, що кінострічка має ще дві частини — «Гаррі і Меган: королівська сім'я» (Harry & Meghan: Becoming Royal, 2019) про весілля пари і «Гаррі і Меган: втеча з палацу» (Harry & Meghan: Escaping the Palace, 2021) про їхній вихід з королівської сім'ї. Цікаво, що у всіх фільмах головні ролі виконували різні актори.

«Королівський коргі» (The Queen's Corgi, 2019)

За сюжетом анімаційного фільму улюбленець Єлизавети II, коргі на ім'я Рекс, якого королева отримала в подарунок від чоловіка, принца Філіпа, опиняється далеко від Букінгемського палацу і шукає дорогу назад до своєї господині. У мультику кумедно показано, як принц Філіпп ревнує свою дружину до домашніх вихованців.

«Вільям і Кейт» (William & Kate, 2011)

У фільмі показано, як почалися любовні стосунки принца Вільяма з Кейт Міддлтон під час навчання в університеті, і про те, як через 7 років роману та кількох розставань він таки наважився покликати її заміж.

«Спенсер: Таємниця принцеси Діани» (Spencer, 2021)

У центрі фільму не такі події, як переживання принцеси Діани, яка проти своєї волі має зустрічати Різдво з королівською сім'єю в Сандрінгемському палаці в Норфолку в той час, як її шлюб з Чарльзом тріщить по швах через його роман з Каміллою Паркер-Боулз.

«МИ. Віримо у кохання» (WE, 2011)

У фільмі подвійна сюжетна лінія. Одна розповідає про те, як король Едуард VIII відмовляється від трону заради любові до двічі розлученої американки Волліс Сімпсон. Інша сюжетна лінія пов'язана сучасною жінкою Воллі Вінтроп, яка після невдалого шлюбу знаходить таке ж сильне кохання, як у її кумирів Едуарда і Уолліс. Цікаво, що режисером фільму виступила співачка Мадонна.