Млинці 3300 до н.е.

У всьому світі млинці вважаються найкращою ідеєю для сніданку. Вони бувають тонкими, пишними, їх готують із банана та маніоки, як в Уганді; з подорожника або з ферментованого рису, як готують на півдні Індії.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Вчені вивчили найдавнішу мумію, яка відноситися до часів неоліту, і дізналися, що в шлунки чоловіка крім оленини знаходяться приготовані на вогні млинці з пшениці. Що млинці приготовані на вогні, показала підвищену кількість деревного вугілля в шлунку мумії.


А ось стародавні греки називали млинці теганітами і готували їх на глиняній сковороді та сильному вогні.


Місцеві кухарі готували млинці з пшеничного борошна з оливковою олією, а подавали з кислим молоком і медом. Римська куховарська книга 4-го століття Apicius містить докладний рецепт оладок, приготованих із суміші яйця, борошна і молока і присмачених медом.

Тушковане м'ясо  6000 до н.е.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Людство гасить м'ясо з овочами вже понад 7000 років. Це один із найдавніших рецептів людства, яку дізналися археологи. Густу юшку з м'яса, злаків, овочів вживали по всій Європі з часів неоліту. Іноді овочі гасили з рибою.


А амазонські племена використовували як посуд для приготування раковини молюсків.


Та ж римська куховарська книга 4-го століття Apicius має кілька рецептів страв з тушкованої риби та овочів, а також м'яса ягняти.

Чізкейк 2000 до н.е.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Спочатку чізкейки були дітищем давніх греків, які використовували суміш меду, борошна та м'якого сиру, щоб зробити легкий та ароматний пиріг. Такі пироги часто подавали на весіллях та інших урочистостях.


Археологи виявили глиняні форми, у яких готували протосирники.


Також є підтвердження, що чізкейки пропонували учасникам олімпійських ігор. Першу писемну згадку про рецепт чизкейку можна знайти в книзі давньогрецького автора Афінея і датується він 230 р. н.е.