Риба-фугу
Справжній делікатес, який до вподоби японцям. Тільки сміливці готові скуштувати страву з фугу, оскільки отрута цієї риби викликає параліч тіла, а потім і смерть! Вся річ у небезпечній речовині – тетродоксині.

Достатньо однієї краплі, щоб викликати незворотні наслідки. Кухарі роками навчаються майстерності оброблення фугу. Процес цей неймовірно складний. Цікаво, що сама риба не отруйна, отрута вона збирає, харчуючись морськими зірками та черепашниками. Щорічно в Японії реєструють більше 10 випадків смерті від споживання риби фугу, а перший був зареєстрований ще в 1774 році в бортовому журналі Джеймса Кука.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Фрукт-акі

Цей, на перший погляд, милий фрукт також має отруту. Його не можна їсти доти, доки він не дозрів. Це можна визначити за рівнем розкриття рослини. М'якуш аки (і тільки) варять з рибою та цибулею, додаючи помідори. Такий цікавий суп дуже популярний на Ямайці.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Сир Казу Марцю

Традиційний сир Сардинії, що виготовляється із овечого молока. Він відрізняється специфічним запахом та смаком, який надають йому личинки мух. Після виготовлення сиру його ставлять на відкритому повітрі. За цей час мухи осідають на делікатес. Через кілька днів сир перетворюється на м'яку масу, з'їдену хробаками. Одні гурмани їдять очищений сир, інші їх залишають. Страва небезпечна тим, що черв'яки не перетравлюються у шлунку. Це викликає розлад та інші неприємні моменти. Цікавий факт – у Євросоюзі сиру Казу Марцу заборонено. На що тільки не йдуть люди, щоби дістати заборонений продукт.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Жаба-бик

Шкіра та начинки земноводного містять отруту, яка за пару днів руйнує печінку. Жаба-бик вважається делікатесом у Намібії. Окрім цього, її вживають європейці. Найчастіше в ресторанах вони замовляють жаб'ячі лапки.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Бузина

Вона містить багато вітаміну С, але водночас і ціаністого калію. Бузина «нешкідлива» після дозрівання, а ось ягоди, що недостигли, таять у собі реальну небезпеку. Цікаво, що в Угорщині виробляють бузинове бренді. Воно дуже популярне у місцевих барах.