За старим стилем його святкували б 24 червня на День Іоанна Хрестителя. До речі, ім'я Іоан перекладається з грецької, як «той, хто занурює у воду». Тому в цей день приділяли увагу ритуалам, пов'язаним з водою, вогням і, звичайно ж, очищенням. До речі, вечір перед святом слід присвятити зовнішньому та внутрішньому прибиранню. У ніч з 6 на 7 липня в будинку та душі має панувати абсолютний порядок.

Згідно з переказами на Купалу сонце дарувало величезну силу, яка допомагала виконувати бажання. Традиційно на свято розгорялися величезні багаття, довкола яких збиралася молодь. Хлопці стрибали через вогонь, щоб визначити, хто буде найщасливішим. Чим вище стрибнув хлопець, тим більше шансів у нього здобути щастя цього року.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

Зібрали найкращі ідеї для дозвілля від наших предків:

  • Прийти святкувати день Івана Купала до річки чи озера. Наші пращури зазвичай брали участь у святах, водили хороводи. А ви можете просто прогулятися і подихати водою.
  • Стрибнути через запалене багаття. Для одружених та заміжніх подібний ритуал – це спосіб очиститись від негативної енергетики. У давнину було прийнято на таких вогнищах палити одяг хворих людей: вважалося, що таким чином можна було позбутися хвороби. Закохані, до речі, через багаття зазвичай стрибають, взявшись за руки і якщо не роз'єднають їх, то будуть щасливі у шлюбі.
  • Зберіть букет квітів у безпечному місці. Він стане оберегом будинку. А якщо взяти рослини і цього букета та вплести їх у банний віник, то після купання з ним можна отримати відмінний заряд здоров'я.
  • Незаміжнім дівчатам треба обов'язково сплести вінок із трав та квітів, вставити запалену свічку та пустити на воду. Якщо він приб'ється до берега, то не бути їй нареченою цього року. Якщо ж він довго плаватиме, то до кінця року вона зустріне своє кохання.
  • На світанку треба обов'язково перерахувати всі гроші, які є у вас у домі. Це допоможе залучити фінансове благополуччя до будинку.
  • А ще вранці можна вмитися росою – цей обряд допоможе зберегти молодість та красу обличчя надовго.