Мінусові позначки теж не дуже хороші для часнику, продукт перемерзає та втрачає свої корисні властивості. У квартирі часник можна ефективно тримати 3-4 місяці, слід лише правильно прибрати його з грядки, обробити та упакувати відповідним чином.

Обробка часнику для тривалого зберігання

Декілька десятиліть тому, щоб збільшити термін зберігання часнику, його покривали тонким шаром парафіну, щоправда, робилося це не в домашніх умовах, а на виробництві. Проте господині знайшли альтернативу даному прийому, вона полягає у використанні олії та йоду.

Як зробити?

Треба прожарите масло протягом 2-3 годин, додайте до нього трохи йоду. Змастіть кожну голівку часнику розчином і трохи просушіть на сонці. Втрати при зберіганні врожаю зменшаться в рази.

Інші віріанти зберігання часнику

  • Тривале зберігання врожаю в прохолодному місці: найпростіший спосіб зберігання часнику, яким користувалися в селах наші бабусі та прабабусі – зібрати голівки часнику в пучки по 10-15 штук, зав'язати мотузкою і підвісити в приміщенні, що добре провітрюється. Покладіть часник у панчохи або сіточку, пересипавши лушпинням від цибулі, зберігайте в сухому та прохолодному місці.
  • Зберігання часнику у скляних банках: господині давно помітили, що продукт чудово почувається у простерилізованих сухих банках. Посушені головки покладіть у скляні ємності, кожен шар пересипте пшеничним борошном, зверху борошно має покривати часник на 1,5-2 сантиметри. За потреби тривалого зберігання банку слід закрити пластмасовою кришкою. Не забувайте періодично відкривати ємність, інакше вміст банки відволожиться.

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

  • Замість борошна можна використовувати сіль: як зберігати часник у солі? Дуже просто, процедура ідентична тій, про яку йшлося вище - рясно пересипайте головки сіллю, кришкою банку не закривайте. Очищений часник можна залити соняшниковою, лляною, кукурудзяною або оливковою олією (найбюджетніший варіант – рослинна олія). Даний спосіб дозволить зберегти продукт до того моменту, поки не дозріє новий урожай. Важливо, що такий спосіб зберігання не дозволяє часнику втрачати корисні властивості.
  • Зберігання часнику у землі: у селах часник часто зберігають у землі. Щоб скористатися цим методом, необхідно взяти поліетиленові мішечки, покласти в них часник, перев'язати ниткою, загорнути кілька шарів газетного паперу і закопати на присадибній ділянці. «Другий урожай» викопують лише навесні, коли земля розтане, таким чином навесні на столі у господарів з'являється свіжий часник, який не втратив своїх корисних властивостей. Як зберігати часник, куплений у невеликій кількості?

Фото: pixabay.com
Фото: pixabay.com

  • Щоб продукт не псувався, його слід покласти в тканинний мішечок і додати трохи лушпиння цибулі. Від поліетиленових пакетів варто відмовитись, у них часник «не проживе» і кількох тижнів.